Bérelt póthíddal biztosítanák az autósok közlekedését

Fülöp-Székely Botond 2019. április 16., 19:34

Lakossági kérésnek eleget téve Hargita Megye Tanácsa nem tereli el az autós forgalmat a 137-es megyei útról a Nagy-Küküllőn átívelő décsfalvi híd újjáépítésének idejére. Ehhez azonban egy biztonságos póthídra lesz szükség, amely közel egymillió lejes pluszköltséget jelent.

A décsfalvi híd kálváriája. Még nem tudni mikor kezdődik az átkelő újjáépítése Fotó: Barabás Ákos

Noha az eredeti elképzelések szerint az új décsfalvi híd megépítéséig a Nyikó mentére, vagy a Székelydobó és Nagygalambfalva közötti útszakaszra terelték volna el az autós forgalmat a 137-es megyei útról, Hargita Megye Tanácsa végül a lakók kérésére változtatott a korábbi elképzelésén – fejtette ki portálunknak Borboly Csaba, az intézmény elnöke.

Mint mondta, nem volt egyszerű a döntés, hiszen

így közel egymillió lejjel kerül majd többe az addig 3,8 millió lejben meghatározott, saját költségvetésükből finanszírozott munkálat.

{A}

A többletköltséget az eredményezte, hogy a tervekben ugyan szerepelt egy műszaki póthíd megépítése a projekt kivitelezésének idejére, így azonban a gépkocsivezetők számára is használható ideiglenes átkelőre lesz szükség. Ennek érdekében

a megyei tanács bérelni fog egy betonelemekből összerakható póthidat, amelyen a munkagépek és más járművek is közlekedhetnek.

Éppen ezért előfordulhatnak rövid ideig tartó útlezárások a décsfalvi híd építése során – jegyezte meg Borboly.

Fotó: Barabás Ákos

Jelenleg egyeztetések folynak az említett betonelemekből összerakható póthíd bérlésével kapcsolatban, hiszen a megyei tanács sokallja a pénzt, amit a tulajdonos cég kér érte – magyarázta a megyei önkormányzat elnöke. Emellett a tervek módosítása miatt engedélyeztetésekre és más bürokratikus eljárásokra is szükség van, amíg elkezdődhet a tényleges építkezés. Ezzel is indokolta a tanácselnök, hogy egyelőre nem tud pontos időpontot mondani a beruházás kivitelezésének megkezdéséről.

Ami biztos, hogy az építkezés megkezdésétől számítva nyolc hónap áll a közbeszerzési eljáráson nyertes építkezési vállalat rendelkezésére, hogy befejezze a munkát.

Az új betonhíd

A korábban bemutatott tervek szerint egy betonelemekből összerakott hidat terveznek megépíteni Décsfalva és Nagygalambfalva között. Ennek jóval nagyobb vízáteresztő képessége lesz, mint a mostani átkelőnek, és általánosan 30 tonnáig lesz terhelhető. A régi hídnak egyébként szimbolikus értéke van a helyi közösség számára, így azt is meg fogják tartani. Az elképzelések szerint a Vágás-patakra kerül át a Nagy-Küküllőről.