Zord időben fáklyával a hegyre – kitartást igényel a hívektől a nagyszerdai zarándoklat

Gergely Imre 2019. április 16., 15:50

A gyergyószentmiklósi nagyhét sajátossága, hogy nagyszerdán fáklyás menet indul a Csobot-hegy tetejére, a Szent Anna-kápolnákhoz.

Évről évre gyergyóiak százai vesznek részt a fáklyás menetben bármilyen zord is legyen az időjárás. Archív Fotó: Pethő Melánia

A fáklyás keresztutat az örmény katolikus közösség szervezi, de már a kezdetektől sem csak az örmény gyökerekkel rendelkezők érezték magukénak, hanem más felekezetű gyergyóiak is, akik körében már hagyománynak számít a húsvétot megelőző esemény. A zarándoklaton saját sorskeresztjeiket is felviszik a hegyre a hívek.

A keresztúti ájtatosságra a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomból ráhangoló szertartás és papi áldás után indulnak a hívek, kezükben fáklyával. A világítóeszközökre szükség van, hisz késő estébe nyúlik a zarándoklat.

Gyergyóban ilyenkor még igencsak hidegek szoktak lenni, és az idei nagyszerdán is eső, fagyos szél várható, így ez komoly kitartást igénylő zarándoklat is.

A megszokott szertartás szerint az egyes stációknál megállva elmélkedő imádsággal idézik fel Jézus keresztútjának történéseit. A Csobot-hegy 1087 méter magasságban álló csúcsán, a Szent Anna-kápolnáknál ér véget a keresztút, itt hangzik el a befejező imádság. Az idei nagyszerdai fáklyás zarándoklat este hét órakor indul az örmény templomtól.

{A}