Teljes rendszerleállás az egészségügyben

Széchely István 2019. április 16., 17:42

A panaszok szerint ellehetetlenítette a munkát az egészségügyi alaphálózatban az elektronikus egészségügyi kártyák rendszerének keddi üzemzavara. Ezúttal ugyanis offline sem olvasták le a betegek kártyaadatait az erre szolgáló elektronikus egységek.

Megkerülhetetlen probléma. A háziorvosi szövetség vezetője szerint a kártyaadatok leolvasása sem működött tegnap

„Egyáltalán nem működik a rendszer, a kártyákat se olvassa le. Az egészségügyi rendszerben jelenleg senkit nem lehet ellátni” – panaszolta kedden kevéssel dél előtt Soós-Szabó Klára, a Háziorvosok Hargita Megyei Szövetségének elnöke, megjegyezve, hogy reggel óta tart a meghibásodás. A betegellátásra vonatkozó kérdésünkre elmondta, amiatt, hogy nemcsak a rendszer működésképtelen, hanem

a kártyaadatokat sem tudják leolvastatni a számítógéphez csatolt egységekkel, utólagosan elszámoltatott szolgáltatásokat sem tudnak végezni, tehát el kell küldeniük a betegeket.

Csak azokat tudják fogadni konzultációra, akik vállalják a rendszeren kívül elvégzett szolgáltatások költségeit – fűzte hozzá.

{A}

Soós-Szabó Klára szerint az elektronikus rendszer a beüzemelése óta eltelt négy év alatt egyetlen napig sem működött hibátlanul,

a háziorvosoknak már elegük van a gyakori üzemzavarokból, és abból is, hogy munkaidejükön túl, esténként kell elszámoltatniuk a leállások miatt a rendszeren kívül kiállított kedvezményes és ingyenes gyógyszerrecepteket.

Ugyanakkor megterhelő számukra az is, hogy a rendszerleállások által az egészségügyi szolgáltatások akadálytalan biztosításában okozott zavar miatt rájuk zúdulnak a páciensek panaszai is – nehezményezte a háziorvosok megyei szövetségének elnöke.

Nem helyi üzemzavar volt

A rendszerleállást a biztosítottaknak nem szabad megérezniük,

a háziorvosoknak lehetőségük van úgynevezett offline, azaz papír alapú receptet írni, a gyógyszertárakban pedig azok alapján ki tudják adni a gyógyszereket

– közölte megkeresésünkre Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Kérdésünkre hozzáfűzte, legfeljebb akkor nem tudják a rendszeren belül ellátni betegeiket a háziorvosok, ha a leállás idején a páciens kártyaadatait sem tudja elmenteni a rendszer. Ilyen esetben egy későbbi időpontban vissza kell hívniuk a pácienst a rendelőbe.

Az egészségbiztosítási pénztárhoz nagyon sok hívás és e-mail érkezett a meghibásodással kapcsolatban, ezek között volt olyan is, amely a kártyaadatok leolvasásával kapcsolatos problémára is kitért.

Duda Tihamér azt javasolta az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy értesítsék az intézményt, ha hasonlót tapasztalnak. Azt is elmondta, hogy bár voltak alkalmak, amikor lassan működött a rendszer, idén ez az első leállás, és az üzemzavar országos jellegű, de a Hargita megyei panaszokról értesítették az egészségbiztosítási pénztár fővárosi központját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a megyei kirendeltség hatáskörébe tartozó problémákat igyekeznek orvosolni, így továbbra is számítanak az egészségügyi szolgáltatók bejelentéseire.

Az elektronikus egészségügyi kártya-rendszer néhány perccel 13 óra után indult újra.