Továbbra sem ismert a titkosszolgálat szerepe Rádulyék ügyében

Antal Erika 2019. április 16., 10:26

Még mindig nem történt előrelépés Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos büntetőperének ügyében, a csíkszeredai polgármester és alpolgármester nem is jelent meg hétfőn a Maros Megyei Törvényszéken kitűzött tárgyaláson.

A Maros Megyei Törvényszék épülete, ahol Rádulyék ügyét tárgyalják. Felújítás alatt Fotó: Haáz Vince

Máthé Attila, Szőke Domokos jogi képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, azért maradtak távol az érintettek, mert már a tárgyalás napja előtt értesültek arról, hogy

a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) válaszának titkosítását még mindig nem oldották fel.

A titkosított iratra várnak

Bár a legutóbbi tárgyalásról úgy jöttek ki a csíkszeredai elöljárók, hogy a bíró feloldotta a SRI nyomozásban játszott szerepére vonatkozó okirat teljes titkosítását, és elrendelte, hogy mind a vádlottak, mind ügyvédeik betekinthessenek a dokumentumba, ez még mindig nem történt meg.

{A}

A jogszabályok értelmében a bíró döntése alapján

a SRI-nek át kellene adnia a titkosított iratot, ugyanis abból derül ki, hogy a Ráduly és Szőke elleni eljárást a SRI folytatta-e le vagy sem, és hogy milyen módszereket, illetve eszközöket használt erre a célra.

Mivel a SRI nem kivizsgáló szerv, a törvények értelmében nincs joga bizonyítási eljárást folytatni. Ha mégis ezt tette, akkor az eljárást semmissé nyilváníthatják, és a videó- és hangfelvételek jegyzőkönyveit nem lehet bizonyítékként felhasználni a vádlottak ellen.

Előzmények
Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.