Véget ért a több akadályba ütköző tavaszi csíkszeredai nagytakarítás

Iszlai Katalin 2019. április 15., 22:00

Lezárult a tavaszi nagytakarítás Csíkszeredában, a tapasztalatok szerint tavalyhoz képest idén több hulladék gyűlt össze, a városszépítést azonban több tényező is kedvezőtlenül befolyásolta.

Huszonkét munkás összesítve kétezer órát dolgozott a városszépítő akció során Fotó: Gábos Albin

Véget ért Csíkszeredában a három hétig tartó tavaszi nagytakarítás, melynek során a város összes utcáját és járdáját megtisztították. Pál Tamás, a takarítással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy tavalyhoz képest ezúttal több hulladék gyűlt össze:

  • a zöld hulladékot (ág, nyesedék, fű stb.) külön szállították el, ebből 712 köbméter gyűlt össze;
  • sárból, porból és egyéb utcai hulladékból 349 tonnát szállítottak el.

Azt is megtudtuk, hogy 22 munkás 2000 órát dolgozott a városszépítő akció során, az öt munkagép pedig 505 órát.

Problémák viszont felmerültek, többek között abból, hogy a takarítók munkáját több tényező is akadályozta. Az akció első hetében a lakók nem vették komolyan a felszólítást, hogy ne parkoljanak a takarításra váró út-, parkoló- és járdaszakaszokra. Többszöri felszólítás után aztán tudatosabbak lettek ez ügyben, és nem hagytak már járművet a takarításra váró utcákban, egy másik probléma viszont továbbra is jellemző.

Pál Tamás kiemelte:

a garázsbontásból származó hulladékot az építmények tulajdonosai vagy otthagyják, vagy a szeméttárolók mellé dobják.

A gond csak az, hogy az előírások szerint konténereket kellene rendelniük, és ezekbe helyezni a garázsbontásból származó hulladékot. Az igazgató zárásként hozzátette: amellett, hogy ez törvénytelen hulladéklerakásnak minősül és pénzbírságot von maga után, a városszépítést is kedvezőtlenül érinti, hiszen emiatt

több helyszínen már nem is látszik, hogy kitakarították.