Ásókapa – színház a házasságról

Barabás Hajnal 2019. április 15., 20:56

A valós életből merítették a házasságról készült előadásuk dramaturgiáját az Ásókapa alkotói. A közösségi színházi produkció bemutatóját április 18-án, csütörtökön 19 órától tartják a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamarateremben.

Kányádi Szilárd, Bartalis Gabriella, Biró Réka Fotó: Gábos Albin

A Csíki Játékszín társulata első alkalommal mutat be közösségi színházi előadást Ásókapa címmel. Kányádi Szilárd színházigazgató hiánypótlónak, rendhagyónak, és egyenesen kuriózumként jellemezte a produkciót.

Különlegességét többek között az adja, hogy szövegkönyvének összeállításához 21 interjú szolgált alapul, mintegy 320 oldalnyi írás.

{A}

Bartalis Gabriellától, a darab rendezőjétől megtudtuk, a házasság témájában kérdezték meg a csíkszeredai interjúalanyokat. Házasokat és elváltakat, de egyedülállókat, fiatalokat és időseket is egyaránt megkérdeztek. Az elmondottakat pedig beépítették egy kerettörténetbe, a színészekkel együtt csiszolták a szöveget, így kezdte felvenni végleges formáját a produkció.

Nem célunk megoldásokat kínálni a darabban a házassági problémákra, hanem mindössze a házasság intézményéről szerettünk volna egy képet felmutatni

– hangsúlyozta a rendező.

Az előadás olyan kérdéseket feszeget, hogy térségünkben mit jelent a házasság, milyen szabályok működtetik, hogyan oszlanak meg a feladatok, ki hozza a döntéseket, milyen elvárásaink vannak a párunkkal szemben, és milyen elvárásokat támaszt a társadalom velünk szemben? Hogyan lehet – egyáltalán lehetséges-e – harmonikus otthont teremteni, elfogadni önmagunkat és a másikat?

Deák Katalin, Biró Réka dramaturgok Fotó: Gábos Albin

Az Ásókapa dramaturgjai Biró Réka, valamint Deák Katalin. Színészek: Márdirosz Ágnes, Vass Csaba, Sándor Anna, Keresztes Szabolcs, Dálnoky Csilla, Puskás László. A bemutatót követően áprilisban még két alkalommal tekinthető meg az előadás, április 24-én, illetve 25-én. Jegyvásárlásra online van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9-18 óra között, illetve előadás előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztárában.