Megtorlás – egy éjszaka lejátszódó dráma

Barabás Hajnal 2019. április 15., 19:35

Ion Luca Caragiale Megtorlás című drámáját dolgozta fel Tóth Árpád rendező, a „pszichothrillerbe” illő darab bemutatóját április 19-én, pénteken 19 órától tartják a Csíki Játékszínben.

Sajtótájékoztatón számoltak be a darabbal kapcsolatos információkról Fotó: Gábos Albin

„Kilenc év felgyülemlett feszültsége robban ki egy éjszaka alatt” – fogalmazta meg röviden a darab történetének lényegét Tóth Árpád rendező a hétfői sajtótájékoztatón. Elmondta, Caragiale egyetlen drámáját az archaikus nyelvezetet használó fordítások miatt gyakorlatilag újrafordították, és át is írták, de meghagyták a történet alapvető problematikáját.

A darabnak erős nyelvezete van, a belső vívódásokat azonban nemcsak szavakkal, hanem fizikai, avagy mozgásszínházi elemekkel is igyekeznek kifejezésre juttatni.

„A szereplők mindegyike súlyos terheket cipel, többek között a szerelemből elkövetett, eltitkolt gyilkosság terhét, a kiszolgáltatottságba süllyedt magányt, az éveken át tartó, sohasem múló gyászt, illetve a bűnnel szerzett házasság súlyát, a cinkosság terhét és a tehetetlenséget” – sorolták az előadás ajánlójában. A színmű színészei: Kosztándi Zsolt, Bende Sándor, Giacomello Roberto, Zsigmond Éva Beáta.

{A}

Jegyvásárlásra online van lehetőség, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9–18 óra között, illetve előadás előtt egy órával a jegypénztárban.

Ünnepi évad

Kányádi Szilárd színházigazgató a premiereket bemutató sajtótájékoztatón szót ejtett az ünnepi évadjukról is, mint mondta, 11 bemutatót vállalt be a Csíki Játékszín fennállásának 20 éves évfordulójára. Az ünnepi évadban még egy színházi művet láthat a későbbiekben a közönség, a Kányádi Sándor Ünnepek Háza címűt, a színházigazgató rendezésében. Szót ejtett arról is, hogy Puskás László a társulat színésze az április 14-i Budapesten tartott Versünnep Fesztivál döntőjében első helyezést ért el Markó Béla Hozzád hazám most verset írnék című költeményének elszavalásával.