Adó-visszafizetési támogatást nyújt a helyi vállalkozóknak a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Bíró Blanka 2019. április 15., 17:51

Ötödik éve segíti a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a helyi kis- és középvállalkozásokat azzal, hogy egyszerű pályázati rendszerben visszafizeti az ingatlanadójuk egy részét. A múlt héten fogadták el a költségvetést, erre a programra egymillió lejes keretet különítettek el.

Édler András, az önkormányzat de minimis programját lebonyolító Kovászna Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke. Korábbi felvétel Fotó: Kocsis B. János

Édler András, az önkormányzat de minimis programját lebonyolító Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, minden Sepsiszentgyörgyön bejegyzett, ingatlannal rendelkező, kis- és középvállalkozás visszakaphatja az ingatlanadója legkevesebb 33 százalékát.

Ugyanakkor a visszatérítés aránya növekszik, ha a vállalkozó nagyobb bért fizet az alkalmazottainak.

A cél az, hogy a helyi cégeket segítsék, hiszen a máshol bejegyzett, multinacionális vállalatok nem pályázhatnak. Édler rámutatott, a program sikeres, eddig minden évben ki kellett egészíteni a keretet, mégis „hiányérzete” van, mert tavaly az érintettek mindössze egynegyede élt a lehetőséggel: a 400 potenciális pályázóból csak 101.

{A}

A cégvezetőknek megéri visszapályázni az ingatlanadót, hiszen háromévente kötelező az ingatlanok újraértékelése, ezért a gyárak könyvelési értéke az elmúlt években megnégyszereződött. Nőtt az adójuk, de nőtt a visszatéríthető összeg is – jegyezte meg a kamara elnöke. Rámutatott, tavaly egy helyi vállalkozó 300 lejt is érdemesnek tartott visszapályázni, a gyárépületek tulajdonosai pedig akár 185 ezer lejt meghaladó összeget is visszakaptak.

A pénzt a vállalkozás vagy az ingatlan fejlesztésére lehet fordítani, a tapasztalatok szerint az elmúlt években legtöbben számítástechnikára költöttek.

A pályázati rendszer egyszerű, be kell mutatni az egész éves adóbefizetésről a bizonylatot, és saját felelősségre kell a nyilatkozatokat kitölteni. A kéréseket október 18-ig bármikor be lehet nyújtani, a visszafizetés folyamatos.