Kétmillió lejt pályázhatnak meg a Hargita megyében működő civil szervezetek

Gergely Imre 2019. április 15., 19:51

Összesen kétmillió lej értékben hirdet meg pályázati programokat idén Hargita Megye Tanácsa a megyében bejegyzett civil szervezetek számára.

Az önkéntes tűzoltó-egyesületeket 300 ezer lej értékben támogatja idén a megyei önkormányzat. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A kulturális tevékenység támogatására 350 ezer lej az előirányzott keretösszeg, amelyre többek között az amatőr színjátszócsoportok, illetve a zenei együttesek pályázhatnak, de fúvószenekarok is szerezhetnek be hangszereket, emellett néptáncoktatást, falunapi rendezvényeket és más kulturális jellegű programokat lehet megvalósítani. Külön programot írtak ki román közösségek kulturális programjainak támogatására: erre 60 ezer lejt szánnak.

Ifjúsági tevékenységekre idén 250 ezer lej áll rendelkezésre, amelyből tematikus táborok, vizsgára való felkészítők, iskolai versenyek, illetve tudományos tevékenységek szervezése lehetséges, de szakmai tapasztalatcserék és pályaorientációs szakmai tevékenységek is megvalósíthatók. 

{A}

70 ezer lejes keretet különítettek el a családoknak szóló tevékenységek támogatására, amelyből a család témaköréhez kötődő fórumok, találkozók, konferenciák és megbeszélések, gyermekprogramok vagy baba-mama programok szervezhetők.

A legnagyobb keretösszeget a sportprogramok támogatására szánják: a klubok, sportegyesületek sikeres pályázataik révén összesen 650 ezer lejhez juthatnak.

Idén is lehetősége lesz támogatást nyerni az önkéntes tűzoltó egyesületeknek felszerelések vásárlására és a programok szervezésére. Erre 300 ezer lejt szán a megyei önkormányzat. Népviseletek készíttetésére, illetve beszerzésére 160 ezer lejes keretösszeg áll a szervezetek rendelkezésére. A turisztikában érdekelt civilek 100 ezer lejhez juthatnak.

A pályázatokat május 16-án, 12 óráig lehet benyújtani a Hargita Megye Tanácsának iktatójába, illetve 10 óráig az önkormányzat területi irodáiban.

A múlt évben sok igénylést utasítottak el formai hibák miatt, a szervezeteknek javasolják, hogy a benyújtás előtt keressék meg a megyei illetékes irodákat, hogy lehetőleg hibátlan pályázatok szülessenek.

A pályázatokkal kapcsolatos részletek a megyei tanács honlapján találhatók meg, de több helyszínen a pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók ismertetésére találkozókat is szerveznek. Az első ilyen eseményre szerdán 13 órakor kerül sor Gyergyószentmiklóson a Művelődési Központ Karancsi termében.