Csíkban egy év, Udvarhelyen egy hónap az orvosi vizsga érvényessége – egyik sem jó, de akkor mi a helyes?

Széchely István 2019. április 15., 13:58

Noha országosan egységes előírás szabályozza a jogosítványcseréhez szükséges orvosi vizsgálatok eredményének érvényességét, ez Hargita megyében szinte településenként változik, ráadásul egyik sem egyezik a hivatalos érvényességi idővel. Íme, a helyes válasz.

Kivizsgálás jogosítványcsere előtt. Kulcskérdés az igazolás érvényességi ideje. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Lehetetlen az orvosi vizsgálatok eredményének érvényességi idején belül időpontot foglalni jogosítványcserére a Hargita Megyei Gépjármű-bejegyzési és Jogosítvány-kibocsátó Hivatalnál (DRPCIV) – ezzel a panasszal kereste meg szerkesztőségünket egy olvasónk, aki hasonló okból volt kénytelen elvégeztetni a díjköteles vizsgálatokat Székelyudvarhelyen.

A középkorú nő április első hetében vett részt a kivizsgálásokon az e célra akkreditált Templom utcai rendelőben, ahol már a rendelő ajtajára is ki van függesztve egy figyelmeztetés arról, hogy a cseréhez szükséges orvosi vizsgálat érvényessége egy hónap. Ő viszont már csak május közepe környékére – tehát egy hónapnál későbbre – talált szabad időpontot a DRPCIV online előjegyzési rendszerében a jogosítványcserére. Bosszúságát csak fokozza a kivizsgálások újbóli elvégeztetésének pluszköltsége és a rá fordítandó idő is.

Ahol egy hónapig érvényes

Mivel a sofőrvizsgához, illetve a jogosítványcseréhez szükséges egészségügyi igazolások érvényességét illetően meglehetősen sok bizonytalan információ kering az érintettek körében és a világhálón is, elsőként a rendelőközpontot kerestük fel a témában. Az ügyfélszolgálati telefonszámon megtudtuk, nem tévedés a kifüggesztett figyelmeztetés, a könyvcserénél egy hónapig érvényes az orvosi vizsga.

Az összes járműkategóriára vonatkozik ez, a személygépkocsik sofőrjeire éppúgy, mint a hivatásos gépjárművezetőkre, például a kamionsofőrökre, „tehát egy hónap alatt el kell rendezni a könyvcserét” – közölték a rendelőközpontban. Ugyanakkor készségesen tájékoztattak arról is, hogy

érdemes előbb időpontot foglalni a csíkszeredai jogosítvány-kibocsátó hivatalnál – ugyanis ott most meghaladja az egy hónapot a várakozási idő –, és majd csak egy héttel az előjegyzett csíkszeredai időpont előtt elmenni az orvosi vizsgálatokra,

hogy biztosan érvényes legyen az igazolás a jogosítványcserére vonatkozó kérés benyújtásakor.

Nem hiszik egyébként, hogy problémát jelentene, ha esetleg egy hónapnál néhány nappal vagy egy héttel korábban kibocsátott egészségügyi igazolást mellékelnek a kéréshez – mondták arra az esetre, ha valaki a vizsgálatok elvégzése után már csak egy hónapnál távolabbi időpontot tud előjegyeztetni a jogosítványcserére.

„Nagyvonalúbb” határidők máshol

A határidőkkel kapcsolatban meglepő válaszokat kaptunk az orvosi vizsgálatok elvégzésére akkreditációval rendelkező csíkszeredai és gyergyószentmiklósi központokban is, ahol kíváncsiságból szintén rákérdeztünk az igazolások érvényességére.

{A}

A csíkszeredai, Tudor Vladimirescu utcai klinikán kiállított orvosi igazolások egy évig érvényesek jogosítványcsere esetén, és ugyanez vonatkozik a hivatásos sofőrök jogosítványcseréjére is – tájékoztattak a központ ügyfélszolgálati számán, megerősítve, hogy az igazolás egy évig leadható a jogosítvány-kibocsátó hivatalnál.

Az udvarhelyszékieknél szerencsésebb helyzetben vannak a jogosítványcsere előtt álló gyergyószékiek is, ugyanis a gyergyószentmiklósi, Márton Áron utcai székhelyű központban elvégzett orvosi vizsgálatok eredménye is egy évig érvényes, a jogosítványszerzés előtt állók esetében éppúgy, mint a jogosítványcsere előtt állók esetében – tájékoztattak érdeklődésünkre.

Az arany középút

Az igazolások érvényességét illető eltérésekkel kapcsolatban végül a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal – amelynek alárendeltségében működik a DRPCIV megyei kirendeltsége – szóvivőjéhez fordultunk. Az általa elmondottakból kiderül, Udvarhelyszéken nem érdemes megismételni az egészségügyi kivizsgálásokat, ha a jogosítványcserére készülő sofőr csak az orvosi igazolás kiállítását egy hónappal meghaladó dátumra kap előjegyzést, de Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson sem érdemes fél évnél korábban elmenni a kivizsgálásra, különösképpen nem a hivatásos sofőröknek.

Jogosítványcsere esetében ugyanis az orvosi igazolás érvényessége fél év, tehát a kiállításától számított hat hónapon belül fogadják el a jogosítvány-kibocsátó hivatalnál

– tájékoztatott érdeklődésünkre Adrian Pănescu, a prefektusi hivatal szóvivője, hozzáfűzve, hogy például a kamionsofőrök, tehát a hivatásos gépjárművezetők esetében ez a határidő még rövidebb, nekik pszichológiai vizsgálaton is gyakrabban kell részt venniük. Az orvosi igazolások érvényességére vonatkozó előírások egyébként nem változtak az utóbbi időben – jegyezte meg kérdésünkre a szóvivő.