Nem tudja kifizetni a tetemes bírságot a korondi polgármester

Fülöp-Székely Botond 2019. április 15., 10:27

Perújrafelvételt kér a közel százezer eurós pénzbírság ügyében a korondi polgármester, amelyet a Községháza felirat eltávolításának állítólagos elmulasztása miatt szabtak ki rá. Fizetni nem tud, „ha nincs más lehetőség a törlesztésre, akkor börtönbe vonulok, s leülöm”.

Se felirat, se pénz. Nehéz helyzetben a korondi polgármester Fotó: Barabás Ákos

Sem a Községháza felirat 2016 októberében történt levételéről készült fotókat és videókat, sem pedig az akkor jelen lévő tanúkat nem vette figyelembe a Marosvásárhelyi Ítélőtábla, mielőtt meghozta döntését – tudtuk meg Katona Mihály korondi polgármestertől, aki ezen bizonyítékok újbóli felsorakoztatásával szeretne perújrafelvételt kérni az ellene kiszabott közel 100 ezer eurós bírság ügyében. Hangsúlyozta,

annak idején harminc napot kapott a kerámiából készült betűk eltávolítására, ám ő ezt már hamarabb teljesítette.

„Egyesek még támadtak is a faluban, hogy miért nem tartottunk ki tovább a Községháza felirat mellett, de mi úgy határoztunk, hogy 2016. október 12-én eleget teszünk az az év szeptember végén jogerőssé vált bírósági döntésnek” – emlékezett vissza. Erről egyébként több sajtóorgánum is készített felvételeket, köztük szerkesztőségünk is.

„Én úgy érzem, hogy ezzel a bírsággal rajtam keresztül egy üzenetet akarnak küldeni az erdélyi magyarságnak, méghozzá azt, hogy

ha sokat beszélnek az autonómiáról vagy éppen a szimbólumaikról, akkor úgy járnak, mint a korondi polgármester”

– véli Katona.

Miből fizeti ki?

A tisztségviselő elmondta, igazságtalannak érzi, hogy olyasmiért bírságolták meg ekkora összegre, amit el sem követett. Éppen ezért reméli, hogy a bíróság a későbbiekben megváltoztatja döntését. Egyébként saját bevallása szerint nincs lehetősége a rekordösszegű bírság kifizetésére.

„Ha nem születik igazságos döntés, akkor valószínűleg végrehajtókat küldenek hozzám a vagyonom lefoglalása érdekében, mert nekem nincs elegendő pénzem a bírság kifizetésére.

Ha nincs más lehetőség a törlesztésre, akkor börtönbe vonulok, s leülöm a tartozásomat

– fogalmazott Katona Mihály.

{A}

A polgármesternek a 2018-ban leadott, előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozata szerint két személygépjárműve van, egy 3,23 hektáros – vásárolt – erdős területe, valamint egy 770 négyzetméteres örökölt ingatlanja. Ezenkívül 1990-ben örökölt egy 153 négyzetméteres épületet, 2007-ben pedig épített egy 97 négyzetméterest. 50 800 lejre vett fel hitelt, és nagyjából 64 ezer lej az éves polgármesteri jövedelme. Találkozásunkkor elmondta, ingatlanjait és autóit időközben eladta, úgyhogy már azok fölött sem rendelkezhet.

Segíti az RMDSZ

Katona Mihály arra is kitért, hogy pártjától, az RMDSZ-től jelenleg is kap támogatást, hiszen a szervezet által fizetett ügyvédek segítenek peres ügyében. Mindemellett arra is ígéretet kapott, hogy ha nem lesz más megoldás, a bírság kifizetésében is segítenek neki. Ezt erősítette meg lapunknak Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke is, aki reméli, hogy az ítélőtábla megmásítja igazságtalan döntését. Kijelentette, ha ez mégsem történik meg, akkor ő maga is felajánlja egyhavi fizetését, amelyet Hargita Megye Tanácsának alelnökeként kap. Emellett arra kérte a többi RMDSZ-es tisztségviselőt is, hogy fogjanak össze Katona Mihály ügyében.

Tanúkkal és felvételekkel tudja bizonyítani Katona Mihály, hogy már 2016-ban eleget tett a bíróság utasításának. Archív Fotó: Barabás Ákos

Kiállnak mellette

„Régebben is úgy volt, hogy ha a szomszéd tehene megdöglött, akkor összefogtunk a megsegítéséért, így most is támogatjuk, akár anyagiakkal is a polgármestert, ha mindenképp ki kell fizetnie a súlyos bírságot” – mondta lapunknak egy Korondon megkérdezett házaspár, amely tőlünk hallott a polgármester ügyéről. Ők úgy vélik, ilyenkor

mindenképp össze kell fognia a közösségnek, és pénzzel segíteni a tisztségviselőt.

Hasonló véleményen volt Simény Dániel is, akivel szintén a településen találkoztunk. Ő épp aznap reggel hallott az esetről, és elborzasztotta a bírság mértéke. „Ilyen disznó világot élünk, hogy azt támadják leginkább, aki megpróbál jót tenni. Sajnos ez van, de az ilyesmiből sosem tud jó lenni” – fogalmazott. Hozzátette, a közösségnek össze kell fognia Katona Mihályért, hiszen ő is kiállt mellettük és a magyarság mellett.

Nem vették figyelembe

A Dan Tanasă vezette egyesület 2015-ben kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az elöljárót az épületet megnevező magyar nyelvű felirat eltávolítására a községháza homlokzatáról. 2016-ban jogerős ítélet született a felirat levételéről, ezt végrehajtották. Később egy másik feliratot helyeztek vissza az épületre, amelyben a Községháza fordításaként Casa Comunală szerepelt – a bíróság korábban úgy indokolta döntését, hogy a községháza román megfelelője nem a „primăria”, hanem „casa comunală” vagy „casa comunei”. Az új felirat miatt az ADEC újabb pert indított Katona Mihály polgármester ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezzék a községvezetőt pénzbírság kifizetésére a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt. A végrehajtásáról szóló bizonyítékokat, noha a per során bemutatták, a bíróság nem vette figyelembe, és úgy ítélte meg, hogy ezt elmulasztották.