Védett mocsári békákat pusztító férfit azonosítottak

Bíró Blanka 2019. április 14., 16:38

Eljárás indul egy kommandói férfi ellen, aki védett mocsári békákat fogott majd pusztított el, eladásra kínálva a békacombokat.

Fotó: Országos Környezetőrség/Facebook

Az Országos Környezetőrség a Facebook-oldalán jelentette be, hogy egy, a ProTV csatornán bemutatott riport alapján kivizsgálást indítottak. A Kovászna megyei környezetőrség a megyei és a kommandói rendőrök segítségével azonosította a televízió által bemutatott férfit. A környezetőrség a bejegyzésben rámutat: a mocsári béka (Rana arvalis) szerepel a védett fajok jegyzékében, begyűjtése, elpusztítása tilos.

A környezetvédők szerint a háromszéki Kommandón történt eset nem elszigetelt,

tavasszal az ország több részén pusztítják a békákat, hogy eladásra kínálják a békacombot.

Gabriel Păun, az Agent Green civil szervezet elnöke szerint a védett békákat minden tavasszal pusztítják, a hatóságok pedig nem lépnek fel elég hatékonyan a jelenség ellen. A zöldek szerint az orvvadászok egy ideje már elrejtik az árulkodó nyomokat, nem lehet békatetemeket találni, de ez nem azt jelenti, hogy a jelenség megszűnt. Egy kilogramm békacombot 50–70 lejért árulnak – a ProTV anyaga szerint többek között a kommandói kocsmában is eladásra kínált belőlük az azonosított férfi. A szigorúan védett faj elpusztítása három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.