Zsákszámra szedték a hulladékot a vízpartok mentén

Barabás Hajnal 2019. április 12., 20:10

A használt ruháktól kezdve az autóabroncsokig, a műanyagpalackoktól a pelenkákig mindenféle mocsokkal, limlommal találkoztak a vízpartok mentén a nagyszabású pénteki szemétgyűjtő akció önkéntesei. Csíkszeredában például az előzetes becslések szerint hatvan köbméternyi hulladékot szedtek össze.

Az Olt-folyó partját takarították Csíkszentimrén a szemétgyűjtési akcióba bekapcsolódó tanulók Fotó: Gábos Albin

A Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesület és a Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató által péntekre meghirdetett vízparttisztítási akcióban több mint huszonkét Hargita megyei település vett részt 3500-nál is több önkéntessel. A cél a folyóvizek megtisztítása volt, iskolások, intézményi alkalmazottak és civilek járták be a folyók, patakok melletti övezeteket, és gyűjtötték be zsákszámra a természetbe kidobott szemetet. A hulladékgazdálkodó cégek pedig vállalták ezek elszállítását és kezelését.

Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. igazgatója elmondta, 2700 darab százliteres zsákot biztosítottak, és ugyan még nem összesítették az akcióban összegyűjtött hulladékmennyiséget, azonban úgy tudja, nagy hányadát felhasználták a kiosztott zsákoknak.

Fotó: Gábos Albin

Bogáti Csaba, a regionális vízszolgáltató igazgatója a helyszínről számolt be a tapasztalatairól, az intézmény alkalmazottai ugyanis az Olt-folyó egyik csíkszeredai szakaszán gyűjtötték a hulladékot. Mint fogalmazott,

nagyon mocskos volt a part, sok mindenfélét kidobtak az emberek.

Lázár Pétertől, a csíkszeredai városháza városgazdálkodási osztályának vezetőjétől megtudtuk, Csíkszeredában hozzávetőleg hatvan köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze a kijelölt vízpartokról. Ez több száz zsákot jelent, és ehhez még hozzáadódik a sok építkezési törmelék, amit találtak.

Fotó: Gábos Albin

Rengeteg kidobott pelenkát láttunk, még báránybelsőségeket is, tele volt a hely kutyatápos zacskókkal, műanyagpalackokkal, gumiabroncsokkal.

„Ugyanakkor nagyon nagy mennyiségű használt ruhát is találtunk, főleg a székelyudvarhelyi kijárathoz közel, az Olt-folyó mentén” – sorolta az osztályvezető. Hozzátette, iratokat, számlákat is kerestek a szemétkupacokban, de

nem találtak semmit, amely révén beazonosíthatnák a szemetelőket.

A hargitai megyeszékhelyen összesen tizennégy kilométernyi szakaszon, többek között az Olt-folyó mentén, a Somlyó-, a Borvíz-, illetve a Fitód-patakának mentén szedték a szemetet az önkéntesek.

{A}