Gyergyószéken tájékozódott a helyi problémákról Hegedüs Csilla

Gergely Imre 2019. április 12., 18:31

Cél, hogy érvényt szerezzenek az 1,2 millió aláírásnak, amely a Minority SafePack kezdeményezés támogatására gyűlt össze – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje Gyergyószentmiklóson.

Hegedüs Csillát Barti Tihamér Gyergyó-területi RMDSZ elnök kísérte a körúton Fotó: RMDSZ

Hegedüs Csilla gyergyószéki látogatásakor tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: ma Románia úgy viszonyul a középületeken elhelyezett magyar feliratokhoz, a székely zászlóhoz, „mintha ezek miatt kirobbanhatna harmadik világháború”. Ezért van szükség az uniós kisebbségvédelmi törvényre.

Kifejtette, álláspontja szerint az Európai Unió az erős régiók és erős nemzetek Európája, az erdélyi magyar pedig nem lehet másodrendű állampolgár. Hozzátette, az Erdélyben megválasztható néhány képviselő nem lenne képes egyedül elérni a kitűzött célokat, de a teljes Kárpát-medencére kiterjedő magyar összefogás már olyan jelentős tényező tud lenni, amely ki tudja harcolni a számunkra nagyon fontos törvényt.

{A}

Ugyanakkor,

az Európai Unióban való képviselet gazdasági szempontból is nagyon fontos, hiszen Erdélybe eddig másfél milliárd euró folyt be csak mezőgazdasági támogatásokból.

Végül leszögezte: vannak romániai magyarok, akik román pártokra fogják adni voksukat, de tény, hogy az erdélyi magyarságnak fontos ügyek egyik román pártnak sem lesznek elsőrendűbbek.  Hegedüs Csilla Gyergyószentmiklóson több civil szervezet tagjaival is találkozott, de Gyergyószárhegyen és Maroshévízen is tájékozódott a helyi problémákról.