Hamarosan elkezdődik a teherforgalmi út felújítása Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2019. április 12., 10:25

Még nem készült el a 2019-es helyi költségvetés Gyergyószentmiklóson, és egyelőre csak annyi biztos, hogy idén sem fog pénzben dúskálni a város. A közeljövőben csak a korábban megnyert pályázatok kivitelezése kezdődhet el, egyebek mellett a teherforgalmat kiszolgáló útszakasz felújítása.

Sokszor foltozgatták a „teherforgalmi utat”, és sok ígéret elhangzott a felújítására vonatkozóan. Ezek most megvalósulni látszanak

Zajlanak az egyeztetések, a számolgatások, biztosan nem fog mindenre jutni, amire szükség volna Gyergyószentmiklóson, de azt pontosan

még nem lehet tudni, hogy milyen beruházásokat sikerül idén megvalósítania az önkormányzatnak.

Ettől függetlenül elkezdődnek olyan munkálatok, amelyekre már korábban pályázaton nyert finanszírozást a város, és amelyek előkészítésével már eljutottak oda, hogy átadhatják a kivitelező cégeknek a terepet és megkezdhetik a tényleges építkezéseket – közölte Nagy Zoltán polgármester.

Amire talán a legtöbb gyergyószentmiklósi és a városon átutazó autós várt:

elkezdődik a teherforgalmat is kiszolgáló útszakasz, vagyis a Dózsa György, Békény és Halász utcák felújítása.

{A}

A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, április 19-éig várják a kivitelezésre pályázó cégek jelentkezését. Aztán amint megtörténik a szerződéskötés, jöhetnek a munkagépek és a szakemberek, hogy végre járhatóvá tegyék az említett utcákat. Sok bosszúságot okoz a környéken élőknek, hogy a Fogarasy Mihály és Rákóczi Ferenc utcákban hosszabb ideje leállt az útépítés. A gázvezetés befejeződött, az útburkolat elkészítése következik. A napokban folytatódik a munka, hogy végül újra aszfaltburkolaton lehessen ott is közlekedni. Szintén jövő héten jár le a közbeszerzési határidő a Tarisznyás Márton Múzeum felújításának ügyében is, addig még várják a kivitelezők jelentkezését.

Tavaly kezdődött el az Építő utca és a Caritas Vidékfejlesztés székhelye közötti területen a szabadidőpark kiépítése. Itt már újrakezdte a munkát a kivitelező, három hónap múlva kell elkészülnie, hogy aztán birtokba vehessék a csendes, zöld környezetben pihenni vágyó gyergyóiak.

Mint ismeretes, Gyergyószentmiklós huszonkilenc tömbház felújítására nyert pályázatot, ezek közül az első tízre már ebben a hónapban szeretnék aláírni a kivitelezési szerződéseket, hogy májusban megkezdhessék a munkát a szakemberek. A közbeszerzést úgy írták ki, hogy kisebb cégek számára is elérhető legyen, azaz három tömbházcsoportra lehet ajánlatot tenni – egy cég elvállalhatja három tömbház felújítását, de akár az összesét is, ha úgy dönt.

{K1}

Nem marad el a további tíz, illetve kilenc tömbház felújítása sem, amelyre szintén pályázatot nyertek. Nagy Zoltán elmondta, ezeket a beruházásokat azért lehet most elkezdeni, mert a város rendelkezik az önrészhez szükséges, illetve a korábban leszerződött hitelkeret fedezetével. További beruházásokat is szeretne megvalósítani az önkormányzat, de hogy mire mennyi pénz jut, az majd csak a helyi költségvetés megszavazása után derül ki.