Családias hangulatú matematikatörténeti vetélkedőt tartottak Csíkszentmártonban

Székelyhon 2019. április 11., 20:58

Kilencedik alkalommal szervezték meg a Dezső Gábor Emlékversenyt Csíkszentmártonban április 11-én, csütörtökön – adták hírül a szervezők közleményben.

Fotó: Kömény Kamilla

A matematikatörténeti vetélkedőn tíz 5-8. osztályos diákokból álló csapat mérte össze tudását, köztük csíkszeredai, csíkbánkfalvi, tusnádfürdői, gyimesközéploki, gyergyóalfalvi, tusnádi és csíkszentmártoni tanulók. A résztvevő negyven fiatalnak csapataikban először egy írásbeli feladatlapot kellett megoldaniuk, majd egy matematikatörténeti előadást hallhattak, amely alapján húsz kérdésre kellett választ adniuk. Azonban nemcsak a megmérettetésre volt lehetőségük a fiataloknak a verseny részeként, hanem a szórakozásra is, hiszen levezetésként Zsombori Gabriella kíváncsiság vezérelt matematika foglalkozásán is részt vettek – írták.

{A}

A verseny ötletgazdái Bíró Annamária és Dajka Éva matematikatanárok, akik közül az utóbbi érdeklődésünkre elmondta,

valamikori egyetemi mentora előtt tiszteleg évről-évre ezzel a versennyel, amelynek célja az 5-8. osztályos matematikaoktatáshoz kapcsolódó kiemelkedő matematikusok és munkásságuk megismertetése a diákokkal.

A Tivai Nagy Imre Szakközépiskola matematikatanára azt is megjegyezte, fontos számukra a nagy múltú verseny családias hangulata, emiatt nem gondolkodtak annak bejegyeztetésén, országos szinten való megszervezésén. A rendezvényt a Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, a Pergőbázis Egyesület és a csíkszeredai József Attila Általános Iskola szervezte.