Két kisteherautónyi adomány a Csibészeknek

Barabás Hajnal 2019. április 11., 19:45

A csíksomlyói és csíkcsomortáni árváknak adta át csütörtökön a pécsi Csibészek a Csibészekért jótékonysági koncert bevételeiből összeállított adományokat Menczer Tamás, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Fotó: Gábos Albin

Elsőként a csíkcsomortáni Babba Mária Gyermekotthon udvarán adták át a csomagokat, amelyek többek között élelmiszert, ruhákat tartalmaznak, de biciklit és egyéb adományokat is hoztak. „Bízunk benne, hogy kicsit könnyebb lehet ezeknek a gyermekeknek az élete a felajánlásoknak köszönhetően” – mondta Menczer Tamás államtitkár. A csomagokból a Csibész Alapítványhoz tartozó többi ház is részesül.

Gergely István (Tiszti), az alapítvány elnöke elmondta,

jelenleg több mint 210 gyermekről gondoskodnak,

közvetve vagy közvetlen mindannyian részesülnek a két kisteherautónyi adományból. Az Árvácska együttes például új hangfalakkal gazdagodhatott, a gyermekek pedig ágyat, játékokat és egyéb ajándékokat kaptak.

Fotó: Gábos Albin

Húszéves hagyomány

A pécsi jótékonysági koncertet immár húsz éve, hogy minden évben megrendezik, amelynek révén adományokhoz juthatnak a csíksomlyói árvák. Uhrik Dóra művész és Szécsi Máté operaénekes voltak idén is gálaest házigazdái, Menczer Tamás államtitkár pedig fővédnökként és támogatóként járult hozzá a rendezvényhez.

„Fontosnak tartjuk, hogy a külhoni magyarok meg tudják őrizni identitásukat, magyarságukat, szokásaikat, anyanyelvüket. Szeretnénk, hogy szerzett jogaik megmaradjanak, és lehetőségek szerint bővüljenek, ebben próbálunk segíteni, ebben mindig partner a magyar kormány. Éppen ezért ezután találkozom az itteni polgármesterekkel, és javaslataikat meg fogom hallgatni” – nyilatkozta az államtitkár az adománycsomagok átadását követően.

{A}

Kétnaposra tervezte látogatását, többek között pénteken előadást tart Európa jövője – kihívások és lehetőségek magyar szemmel a Sapientia EMTE csíkszeredai épületében 10.30-tól. Ugyanakkor a pápalátogatás helyi szervezőivel is találkozik, majd az FK Csíkszeredát is meglátogatja.