Nem mindennapi előadó a látássérült kisfiú, aki hallja és érzi a verseket

Székelyhon 2019. április 11., 19:56

Különleges előadó szavalatát hallgathatta meg a közönség a Csíki Játékszín előtt a magyar költészet napján: Endes-Ábrahám Ákos látássérült kisfiú, aki Braille-ábécé segítségével tanul, Kányádi Sándor, valamint Kosztolányi Dezső egy-egy költeményét adta elő.

Idén hetedik alkalommal szervezték meg Tizenegy címmel a Magyar Költészet Napjának alkalmából a Csíki Játékszín városköszöntő műsorát. A színház lépcsőin tizenegy színész tizenegy verset adott elő a kilencven éve született Kányádi Sándor Vannak vidékek című versciklusából.

Az eseményt a látássérült kilencéves kisfiú szavalata tette különlegessé. Endes-Ábrahám Ákos, a József Attila Általános Iskola második osztályosa Kányádi Sándor Az elveszett követ, valamint Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákkal álmodom című költeményeit szavalta el. Megkeresésünkre édesanyja elmondta, ő segített a felkészülésben: felolvasta a költeményeket, így kisfia eldönthette, hogy tetszik-e neki, vagy sem.

Ákos könnyen tanul, nagyon jó a memóriája, nem okoz számára nehézséget egy hosszabb vers megtanulása, és nagyon szereti szavalni ezeket

– tette hozzá.

{A}

A tehetséges tanuló a tanítójának javaslatára vett részt az eseményen, hiszen korábban már több szavalóversenyen is indult,

tavaly az országos megmérettetésen első helyezést ért el.

A fogyatékkal élő iskolás a Braille-ábécé segítségével tanul, ezúttal a magyar költészetnapi eseményen a jelenlévők is kézbe vehették az általa szavalt két vers Braille-írással nyomtatott sorait. Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója is méltatta a kis előadót. „A résztvevők is láthatták, hogy nincsenek leküzdhetetlen akadályok, ha valamit igazán szeretünk” – fogalmazott.

Az ünnepség tovább folytatódott, hiszen a szavalásokat követően 15.30-tól Slam Poetry verseny szerepelt a programban a Kulissza kávézó és a Csíki Játékszín szervezésében. 19 órától pedig a Hunyadi László-kamarateremben a Márai Sándor életútját bemutató, Én fáradt vagyok Európától című előadást tekinthették meg az érdeklődők.

Boier Kinga, Vitos Zita