Újdonságnak számító, nyitott költségvetést készített Székelyudvarhely

Iszlai Katalin 2019. április 11., 19:02

Újszerű, átlátható, számonkérhető és rendkívül részletes – így lehetne jellemezni azt a példaértékű internetes felületet, amelyet a székelyudvarhelyi önkormányzat használ költségvetésének bemutatására. Céljuk az, hogy a városlakók is megérthessék, miből mennyit költenek.

Érthetőség, átláthatóság – ez volt a szempont az internetes bemutatóval Fotó: Székelyhon

Székelyudvarhely idei költségvetésének tervezetét, amelyet várhatóan jövő héten fogadnak el, sajtótájékoztatón mutatta be csütörtökön Jakab Attila városmenedzser és Szilágyi István gazdasági igazgató a városháza tanácstermében. A részleteket egy újdonságnak számító, rendkívül átlátható és részletes internetes felület segítségével ismertették, amely bárki számára hozzáférhető.

A lakosoknak szól

Mint a találkozón kiemelték, a költségvetés részletei a korábbi évek tapasztalatai szerint kevésbé voltak érthetők a városlakók számára, ezért döntöttek úgy, hogy idén először nyitott költségvetést (angolul open budget) készítenek. Ennek célja, hogy ne csak a pénzügyi szakembereknek nyújtson eligazítást, hanem

mindenki számára érthető legyen, és átlátható módon nyújtson információkat arról, milyen forrásokból gazdálkodik a város, mire mennyit költ,

milyen beruházásokba, fejlesztésekbe fektet. Az újdonság ráadásul nemcsak a városháza, hanem az alárendelt intézmények pénzügyi adatait is tartalmazza. A más önkormányzatok által is megirigyelhető, átlátható és részletes költségvetést bárki böngészheti a városháza internetes oldalán. A sajtótájékoztatón ennek alapján mutatták be Székelyudvarhely idei költségvetésének tervezetét, de emellett a korábbi két év adatai is megtekinthetők az oldalon.

Milliós tételek

A tervek szerint a székelyudvarhelyi városháza idén 69,3 millió lejes bevétellel számol, emellett pedig 9,8 millió lejes többlettel is rendelkezik az előző évekből. Ez összesen 79 millió lejt jelent, ami pontosan megegyezik a tervezett költségvetési kiadások összegével. Beruházásokra egyébként 13,4 millió lejt szánnak.

Bevételeik legnagyobb részét a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegek teszik ki, ez várhatóan 28,8 millió lejt jelent.

Ingatlanadóból további 12,2 millió, költségvetési támogatásokból (például áfavisszaosztás) 12 millió, gépjárműadókból 4,4 millió lejes bevételre számítanak, a fennmaradó kisebb összeget pedig bérek és illetékek teszik ki.

{A}

A másik oldalon a legmagasabb összeget a hatósági, azaz a működési kiadások teszik ki (személyzeti költségek, anyagi kiadások), egészen pontosan 18,7 millió lejt. A tervek szerint kultúrára, sportra és zöldövezetekre 17,8 milliót, szociális kiadásokra 8,8 milliót, közutakra 5,4 milliót, tanügyre 8,7 milliót, ifjúsági és egyéb lakásokra 4,6 milliót, egészségügyre 2,7 milliót, távhőre 2,1 milliót, környezetvédelemre pedig 1,7 milliót fordítanak. A legnagyobb összeget egyébként a személyzeti kiadások, azaz a bérek és illetmények teszik ki, pontosabban 11,6 millió lejt.

Fontosabb beruházások

A városháza által fenntartott intézmények költségvetéséről is szó esett a találkozón. A tervezet szerint

a legnagyobb összegből (2,5 millió lej) a helyi rendőrség gazdálkodhat idén.

A személyi nyilvántartó 946 ezer lejből, az inkubátorház 506 ezerből, a távhőszolgáltató 2,1 millióból, a könyvtár 915 ezerből, a városi múzeum 1,25 millió lejből, a színház 1,8 millióból, a művelődési ház és a filharmónia 1,7 millióból, a néptáncműhely 1,1 millióból, a Budvár Szociális Központ 1,5 millióból, a bölcsőde 1,5 millióból, a Tourinfo iroda 560 ezerből, a Városi Sportklub pedig 950 ezer lejből gazdálkodhat.

A már folyamatban lévő beruházások közül a jégpálya befödését emelték ki, aminek összértéke 4,7 millió lej, ehhez helyi forrásokból 1,8 milliót biztosítanak.

Az új beruházások közül érdemes megemlíteni a Kőkereszt tér, illetve a Szentimre és az Iskola utcák általános javítási munkálatait (közműhálózat és úthálózat korszerűsítése), valamint az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermének építését. Előbbire 543 ezer, utóbbira 450 ezer lejt különítettek el. A beruházások teljes listája megtekinthető az interaktív költségvetésben.