Vidéki háziorvosi rendelők felújítására nyújt támogatást Kovászna Megye Tanácsa

Bíró Blanka 2019. április 11., 20:14

Vidéki orvosi rendelők felújítására, korszerű orvosi eszközök vásárlására nyújt lehetőséget Kovászna Megye Tanácsának helyi fejlesztési programja.

Az illyefalvi háziorvosi rendelő. A partnerséget és a lehetőséget minden háromszéki vidéki település kihasználhatja Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Az elkövetkező időszakban a Kovászna megyei önkormányzat és a megyei orvosi kamara tájékoztató levélben értesíti a vidéki orvosi rendelők szakembereit és a polgármestereket a pályázati lehetőség részleteiről. A megyei önkormányzat 2014-ben indította el ezt a programját, azóta tizenhat település élt a lehetőséggel.

„A vidéki települések modernizációját szolgáló programunk által 25 ezer lejes támogatásra pályázhatnak az alapellátáshoz szükséges orvosi eszközök vásárlására, épületjavításra azon vidéki önkormányzatok, akiknek a tulajdonát képezi a helyi egészségügyi központ. A helyi önkormányzatok szintén 25 ezer lejes önrésszel kell hozzájáruljanak, így legkevesebb 50 ezer lejes támogatásból gazdálkodhatnak” – részletezte Tamás Sándor, a háromszéki közgyűlés elnöke.

{A}

Para János illyefalvi háziorvos, a Kovászna Megyei Orvosi Kamara vezetője abban bízik, hogy

a beruházások révén olyan korszerű rendelőket alakíthatnak ki, melyek a fiatal szakemberek számára is vonzók.

Úgy véli, a partnerséget és a lehetőséget minden vidéki település ki kellene használja. A kamara tagjaival a következőkben egyeztetik, hogy milyen eszközökre lenne leginkább szükség. „Egy olyan légkör kialakítása a cél, ahol a beteg a vizsgálóban és a váróteremben is jobban érzi magát” – mondta Para János.