Összevonják az óraszámok csökkentése érdekében a biológiát, kémiát és fizikát?

Simon Virág 2019. április 11., 18:07

Kevesebb tanórát és délutáni oktatást az öt-nyolcadik osztályosoknak is – többek között ezeket a módosításokat foglalták javaslatcsomagba az erdélyi magyar parlamenti képviselők, akiknek arra is van elképzelésük, hogy mi legyen az összevont tárgyak után „felszabadult” pedagógusokkal.

Összevont természettudomány. Lesz belőle valami? Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Az oktatási bizottság által előterjesztett, illetve a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott törvénymódosításokról számolt be Biró Zsolt parlamenti képviselő csütörtökön délelőtt Marosvásárhelyen. Mint kiemelte, a benyújtott módosítások egy része megoldást hozhat azokra a gondokra, amelyeket az elmúlt napokban a magyar szülők tettek szóvá: a művészeti és sportiskolákban nagyon leterheltek a diákok.

Biró Zsolt elmondta, benyújtottak egy tervezetet, amely a kerettanterv szabályozásáról szól, és amely előírja, hogy különböző tagozatokon mennyi lehet a minimális és maximális óraszám. Azért szükséges ezt szabályozni, mert eddig az oktatási minisztériumnak kellett volna a felső és alsó óraszámot megszabnia, de nem tette meg. Az iskolákban pedig sokszor – figyelembe véve a tanárok hiányzó óraszámát – választható tantárgyakat is beiktattak, ezzel is terhelve a diákokat. A benyújtott és a képviselők által már elfogadott szabályozás értelmében

az elemi tagozatos diákoknak nem lehet huszonkettőnél (minimum 18) több órája hetente.

Az öt-nyolcadik osztályosoknál a legtöbb az 27 tanóra (minimum 23), míg a középiskolásoknál 33 (minimum 30).

{A}

A parlamenti képviselő elmondta azt is, hogy a magyar tagozatosok esetében ezekhez még hozzáadódik a heti négy magyar óra, így nagyon jó lenne, ha esetükben a minimum óraszámmal számolnának, és arra jönnének rá az anyanyelvi órák. A végső döntést ezekben az esetekben az iskola vezetősége hozza meg.

Véleménye szerint a kerttantervet is át kell dolgozni, és a szakmai szervezetekkel közösen azon kell gondolkozni, hogyan lehet az óraszámokat csökkenteni. A módosítások azt is megszabják, hogy

a tanórák 65 százaléka a tananyag leadásával, 35 százaléka pedig ismétléssel kell elteljen.

Biró Zsolt reméli, hogy a szenátus is elfogadja a módosító javaslataikat Fotó: Haáz Vince

A parlamenti képviselő elképzelhetőnek tartotta, hogy

az óraszám csökkentése érdekében a biológia, kémia, fizika órákat összevonják, és helyettük egy természettudományi óra keretében adják át a legfontosabb tudnivalókat.

Elismerte, ez előreláthatóan a tanárok és a szakszervezetek nemtetszését fogja kiváltani, hiszen az óraszám csökkenése negatívan érinti a tanárokat. Az óra nélkül maradó tanárok elhelyezkedhetnének a délutáni oktatási rendszerben, ugyanis az egyik módosítás arra vonatkozik, hogy 2030-ig kötelező bevezetni a délutáni oktatásat az általános iskolás diákok számára.