Annyira élethűre sikerült a tűzvédelmi gyakorlat, hogy elsírták magukat a gyerekek

Antal Erika 2019. április 11., 14:30

Mit kell tenni, ha tűz üt ki egy óvodában vagy iskolában? Mi a pedagógusok dolga ilyen esetben? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ több marosvásárhelyi tanintézetben, ahol a tűzoltóság tartott felkészítőt. A gyakorlatok hatásosságát jól szemlélteti, hogy volt, ahol a gyerekek ijedtükben elsírták magukat.

Gyakorlat a tanintézményben: mit kell tenni tűz esetén? Fotó: Maros megyei tűzoltóság

A Maros megyei tűzoltóság munkatársai a gázszolgáltató vállalattal közösen két nap alatt két óvodát és öt általános iskolát látogattak meg, mintegy 300 pedagógust és 4000 gyereket világosítottak fel arról, hogy mi a teendő tűz esetén.

A gyerekeket meglepetésként érte a riadó, sokan közülük sírva végezték a feladatokat, amiket az irányítóktól kaptak. 

Éppen írtunk, ami berohant a kapus és kiabálva intett, hogy gyorsan menjünk ki az osztályból, mert tűz van az iskolában. Mire leértünk az udvarra, a lányok mind sírtak, a fiúk is meg voltak ijedve

– mesélték a George Coșbuc Általános Iskola első osztályos tanulói. A szülők elmondták, a gyerekek nem voltak felkészítve arra, hogy riadót tartanak az iskolában, ezért sokkszerűen érte őket a gyakorlat.

A tulajdonképpeni teendőkről

Amennyiben tűz üt ki egy tanintézményben, akkor a tanítónak, óvodapedagógusnak, illetve a tanárnak, aki éppen órát tart a feladata kimenekíteni a gyereket a helyiségből és az épületből. Senki nem vihet magával semmit, csak a saját testi épségére kell figyelnie, valamint arra, hogy ne maradjon le a csoportjától. Amennyiben a rohanásban és tolongásban földre esik, kapaszkodjon egy előtte lévő nadrágjába, a lényeg, hogy felhúzza magát a földről. Ha ez nem sikerül, akkor próbáljon a fal mellé kerülni, hogy ne tapossák le a menekülők. Amíg kijut az épületből, a karjával takarja el az orrát, hogy ne szívja be a füstöt. Az osztálytermet legutoljára a pedagógus hagyja el, miután meggyőződött, hogy senki nem maradt bent – ismerhettük meg a tennivalókat.

Fotó: Maros megyei tűzoltóság

Hogy mennyire nem volt hiábavaló a felkészítő, hamar bebizonyosodott: csütörtök reggel tüzet jeleztek a marosszentgyörgyi Petki Dávid utcai óvodából, ahová perceken belül meg is érkezett a Maros megyei tűzoltóság több bevetési járműve. Ahogy Cristian Virag, a tűzoltóság szóvivője elmondta, a mosdóban lévő, meghibásodott kézszárító okozta tüzet hamar eloltották. Kisebb anyagi kár keletkezett, az infrastruktúra, az elektromos és gázvezetékek nem rongálódtak, személyi sérülés sem történt.