Új helyszínen adják elő a szabadtéri passiót Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. április 11., 13:13

Marosvásárhelyen hatodik alkalommal mutatják be szabadtéren Jézus szenvedéstörténetét, a passiót, Virágvasárnap. A helyszín új lesz és sok új arcot is láthatunk az előadásban.

Megtörtént a helyszínbejárás, zajlanak a próbák, készülnek az előadásra Fotó: Marosvásárhelyi Passió/Facebook

A katolikus lexikon szerint a misztériumjáték a keresztény vallás misztériumaira épülő, megtérést és bűnbánatot célzó dramatikus, párbeszédes cselekmény. Liturgikus szövegekből és szertartásokból fejlődött ki a középkorban.

Tárgyát főként Krisztus életének eseményei, főként a húsvéti történet képezi.

Bár Székelyföldön több településen rendszeresen előadják a húsvéti misztériumjátékot, a szabadtéri passió Marosvásárhelyen csak pár évvel ezelőtt honosodott meg.

{A}

A Jézus szenvedéstörténetét bemutató szabadtéri misztériumjátékban, a passióban résztvevő diákok, egyetemisták februártól találkoznak és próbálnak.

A régi arcok mellett újak is bekapcsolódtak, megtalálták helyüket, betanulták szerepüket, készültek a közös fellépésre.

A marosvásárhelyi egyetemisták felidézik azokat a történeteket, amelyekből nyilvánvalóan kiderül, hogy a teremtő Isten az emberek közé jött, tanúságot tett az emberek iránti, feltétel nélküli szeretetéről.

Fotó: Marosvásárhelyi Passió/Facebook

Míg előző években a Színház téren levő kis amfiteátrumban adták elő a misztériumjátékot, és az mindig kicsinek bizonyult a nagyszámú néző számára, idén helyszínt változtattak.

Április 14-én, virágvasárnap délután 5 órától a marosvásárhelyi, főtéren levő Nyári Színpadon láthatjuk a húsvétot megelőző nagyhétre hangoló passiót.

A passió állomásai: Krisztus szamárháton való bevonulása Jeruzsálembe. Krisztus Pilátus előtt. Kigúnyolják, és tövissel koronázzák. Vállára veszi a keresztet, majd édesanyjával találkozik. Elesik a kereszt súlya alatt, aztán Cirenei Simon segít a keresztet vinni. Veronikával találkozik, aki kendőjével törli meg arcát. Jézus találkozik a jeruzsálemi asszonyokkal. Krisztust megfosztják ruháitól, és keresztre feszítik. Meghal a kereszten, leveszik onnan, és édesanyja karjaiba helyezik.