Csak egy kis felújítás kellene és máris jobban nézne ki a városi zöldövezet

Antal Erika 2019. április 11., 20:54

Marosvásárhelyen többnyire a szemétre, az utak rossz minőségére, a zöldövezetek és játszóterek elhanyagoltságára, a sportpályák hiányára panaszkodtak a lakók, akik részt vettek a városi RMDSZ által szervezett fórumokon.

Fotó: Haáz Vince

A várost nyolc körzetre osztották fel, ezek közül az egyik legnagyobb a Kornisa negyed, ahol még aránylag sok a zöldövezet, ám annál súlyosabb ezek elhanyagoltsága. Magyary Károly körzeti RMDSZ-elnökkel végig is jártuk azokat a helyeket, amelyekre több figyelmet kellene fordítania a városházának.

{A}

A városközponthoz közel, a város szívében létezik egy kis erdő, az egykori Lavota-tető része, amelyet ha gondoznának, akár az egyik büszkesége is lehetne Marosvásárhelynek.

Fotó: Haáz Vince

Ezen az kis erdős domboldalon keresztül több lépcső is vezet a Kornisáról a Forradalom (volt November 7.) negyedbe, piachoz, iskolához, óvodához, sportpályához. A lépcsőket hosszú évtizedek óta nem gondozták, ám tavaly a körzeti felelős figyelmeztetésére, az önkormányzat RMDSZ-frakciójának közbenjárására hozzáláttak a felújításukhoz. Csakhogy a munkát félkész állapotban abba is hagyták, illetve néhány lépcsősorhoz hozzá sem láttak. Ezen kívül, akik ott dolgoztak – szakiknak nem lehet nevezni őket, teszi hozzá az idegenvezetőnk, –

a megmaradt alapanyagot, a kikevert cementet az erdőben szórták szét több helyen is, ami tovább rontja az amúgy is szemetes erdő látványát. 

Fotó: Haáz Vince

„A polgármesteri hivatalban azt mondták, nem a város tulajdona ez a kis erdő, hanem az erdészeti hivatalé. Ott is érdeklődtem, azt mondták, a városé” – számolt be Magyary Károly, aki többször is próbálta felhívni a hatóságok figyelmét arra, hogy a bozótos, szemetes zöldövezetet jó lenne megtisztítani, és akár padokkal is ellátni, hiszen a nyári hőségben igazi oázist képezhetne a város szívében ez a domboldal. 

 A körzeti elnök a megszüntetett játszóteret is megmutatta, ahol parkolót akartak létesíteni és ahonnan a hintákat, csúszdákat az Ifjúsági Ház mögött szerelték fel, valamint azt a sportpályát, amire szintén ráférne egy felújítás.

Fotó: Haáz Vince

A negyed lakói kérik a játszótér visszaállítását, illetve a sportolási lehetőségek megteremtését is, hiszen a gyerekeknek, fiataloknak nincs hol játszani, focizni, kosárlabdázni, holott, mindez még néhány évvel ezelőtt létezett.

Fotó: Haáz Vince