Nem lesz már csonka a Székelytámadt-vár

Kovács Eszter 2019. április 14., 09:23

Ötmillió eurónyi európai uniós támogatást nyert Székelyudvarhely a Székelytámadt-vár rendbetételére: a mostoha sorsú Csonka-vár ügye évek óta húzódik, a műemlék rendbetételének költségét azonban Székelyudvarhely önerőből nem tudta volna előteremteni.

Napjainkban szinte láthatatlan a lakóházak sorai közt megbúvó Székelytámadt-vár Fotó: Barabás Ákos

Mindössze 2 százalék, azaz 400 ezer lej a város önrésze a várfelújítási projektben,

a kivitelezéshez a becslékesek szerint jövő tavasszal fognak hozzá, a munkát pedig 2023-ra kell befejezni.

Mint azt Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester elmondta, a pályázat összeállítása is jelentős munka volt, a tényleges kivitelezés is nagy volumenű lesz.

{K1}

Újjáépül a négy bástya

A pályázati dokumentációban szereplő terv külön kezeli a vár belsejét és a várfalakat – tudtuk meg. A zöldövezet, a járófelületek és a közvetlen a várfalak mentén húzódó Tó utca összesen 6324 négyzetméteres felületet jelent. A Hajdú-bástya összfelülete 208 négyzetméter, míg a felújításra szoruló várfalak felülete 457 négyzetméter.

Az újjáépítendő Hajdú-bástya kulturális központként fog működni: a jelenlegi romos építmény helyén ötszintes, kilátóval, konferenciateremmel, filmvetítésre alkalmas teremmel, kiállítótérrel ellátott központ épül, amelyben lift is lesz.

A Fóris-bástyában alakítják ki a szabadtéri színpadot, míg a Telegdy- és a Bánffy-bástyában szabadtéri kiállítótér lesz.

A megépítendő Hajdú-bástya keresztmetszete Fotó: Forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Megmozgatják a földet is

Jelentős földmunka is zajlik majd a várfalakon belül, hiszen az évszázadok során megemelődött a járófelület: a felújítás alkalmával az eredeti járószintre ásnak majd le, ide kerül a körös-körül tervezett tetszetős kőburkolat is. A Csonka-vár eredeti kapujának megnyitása is szerepel a projektben, ez az iskola által jelenleg sportpályaként használt terület mellett található. A projekt járulékos hozadéka, hogy

teljesen megújul a várfal mellett húzódó Tó utca is, a 101 méteres utcában közművesítés lesz, majd az útfelületre kőburkolat kerül, ugyanolyan, mint a várfalakon belül.

A megnyert összeg magában foglalja a tervezési költségeket is.

Ha már nem lesz csonka a vár: a pályázathoz készített tervrajz Fotó: Forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Régészeti feltárás is lesz

A műépítészek mellett a Haáz Rezső Múzeum régészei is bekapcsolódnak a szakmai munkába – tudtuk meg Miklós Zoltán igazgatótól. A vár területén a korábbi években igen kevés lehetőség volt régészeti feltárásokra – néhány évvel ezelőtt a Hajdú-bástya előtti részen, egy kisebb felületen dolgozhattak a szakemberek –, ilyen szempontból „rengeteg, a székely hadászatra, a térségre, de egész Székelyföldre vonatkozó” értékes információval gazdagodhat a közgyűjtemény – fogalmazott az intézményvezető. Hozzátette,

elképzelhető az is, hogy a felújítás során feltárt leletekből helytörténeti, akár állandó kiállítást rendezzen a múzeum az egyik kiállítófelületen.

A létrehozandó terek, felületek programmal való feltöltésére a helyi kulturális intézményeket kérte fel a városvezetés, így a múzeum mellett a Tomcsa Sándor Színház szakemberstábja is részt vett a tervezésben. „A cél, hogy a közösség számára használható, nem csupán egyfunkciós közösségi terek jöjjenek létre” – magyarázta Nagy Pál színházigazgató. Mint megtudtuk, a szabadtéri színpadra például a bábtagozat fellépéseit vizionálja az intézményvezető.

Fotó: Barabás Ákos

Befellegzett a „parazitaépületeknek”?

A városközpontban lévő műemlék felújítása azonban – a falai között működő Eötvös József Szakközépiskola elköltöztetésének kérdésén túl – más problémát is felvet: az évek során a vár mentén lévő utcákban melléképületeket, de lakóházakat is ráépítettek a várfalakra.

A falak felújításakor viszont hozzá kell férni az objektumhoz, ezért az úgynevezett „parazitaépületeket” le kell majd bontani.

{A}

„A vár körüli ingatlanok tulajdonosaival legutóbb a pályázat leadását követően egyeztetett a polgármesteri hivatal. Az úgynevezett parazitaépületek számbavétele azoknak a szakembereknek a dolga lesz, akik a megvalósítás szakmai felügyeletét látják majd el. A várfal külső megközelíthetőségének biztosítása a felújítás elengedhetetlen feltétele” – fogalmazott kérdésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. Megtudtuk egyébként, hogy a vár körüli ingatlanok felvásárlása nem szándéka a városvezetésnek, bár „szép lenne a várfalakon kívül körös-körül sétálóutcát kialakítani” – fogalmazott Orbán Árpád alpolgármester. A kényes kérdésben azonban előbb a párbeszéd útját választja a városvezetés – szögezte le Gálfi Árpád.

Nem akarunk pereskedni senkivel, az eddigi három évben sem ez volt a célunk, hanem az észszerű megállapodás, a párbeszéd, a tárgyalás útján megyünk tovább

– hangsúlyozta a városvezető, megjegyezve: most, hogy konkrétumok állnak a hivatal rendelkezésére, felkeresik az érintett lakókat. Az viszont biztos, hogy a falakra ráépített ingatlanokat előbb-utóbb el kell majd bontani.