Melyik megyében kerestek legjobban és melyikben a legrosszabbul tavaly?

Szász Cs. Emese 2019. április 11., 12:05

Mivel magyarázható, hogy a megyékben miként alakulnak az átlagkeresetek? Egyebek közt erre kerestük a választ, annak apropóján, hogy az Országos Statisztikai Intézet közzétette az erre vonatkozó legfrissebb adatokat.

Forrás: Ziarul Financial. Infografika: Tóth Szilárd

Az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján a Ziarul Financiar állította össze a megyék toplistáját, amelyből kiderül, hogy a 2018-as évben hol mennyit kerestek átlagban a munkavállalók.

Országos szinten 2696 lej volt az átlagbér, 15 százalékkal nagyobb, mint 2017-ben.

Az adatokból az is kiderül, hogy tavaly csak Bukarestben és Kolozs megyében haladta meg az átlagkereset a 3000 lejt, de minden megyéről elmondható, hogy az átlagfizetés 2000 lej fölött alakult.

{A}

Maros megye a nyolcadik a listán

Az talán senkit sem lep meg, hogy

Bukarestben vitték haza a legtöbb pénzt az alkalmazottak, átlagosan 3483 lejt, a megyék toplistáját azonban egyértelműen Kolozs megye vezeti, ahol átlagban 3048 lejt kerestek, 14 százalékkal többet, mint 2017-ben.

Kolozs megye után Temes megye alkalmazottai jártak még jól, ott 2890 lejes átlagkeresettel büszkélkedhetnek, ezt követi Ilfov, majd Szeben megye. Maros megyében is jól jártak az alkalmazottak, átlagban 2481 lejes bérük volt, és ezzel nyolcadikok az országban, pontosan Brassó és Iași megye előtt. A Maros megyeiekről ugyanakkor még azt is el lehet mondani, hogy 17 százalékkal többet vittek haza, mint előző évben.

Hargita megye a sereghajtók között

A legkisebb fizetéseket múlt évben Suceava megyében vitték haza, ott az átlagfizetés épp csak meghaladta a 2000 lejt, egészen pontosan 2055 lejt tett ki. Nem sokkal jobb a helyzet Neamț megyében (2071 lej) és Botoșani-ban sem (2081 lej).

Hargita megye is a sereghajtók között van, egészen pontosan 39. a megyék negyvenkettes ranglistáján: 2094 lej volt az átlagfizetés tavaly a székelyföldi megyében,

ami akkor sem jó szám, ha éppen 17 százalékkal nagyobb, mint 2017-ben, amikor még csak 1796 lejt vittek haza a Hargita megyei alkalmazottak. Valamivel jobb a helyzet Kovászna megyében, az ottani átlagfizetés 2229 lej volt múlt évben, amivel a 24. helyezett lett, de fizetések tekintetében így is megelőzi például Bihar (2179 lej) vagy Szatmár megyét (2172).

Van ahol jól, van ahol rosszul keresnek az emberek. Hargita megye az utóbbihoz tartozik Fotó: Barabás Ákos

Mit mutat a bérszakadék?

A régiók közötti bérszakadék a gazdasági fejlődésük közötti különbséget tükrözi – mondta a Székelyhon megkeresésére Bakos Levente közgazdász, aki szerint nem meglepők az adatok, csupán a Maros megyei nyolcadik hely tűnik előkelőnek, ugyanis

Maros megye a jó középmezőnyben szokott lenni, nem az első tíz között.

„Az látható, hogy ott vannak magas bérek, ahol hozzáadott érték van, ahol a számítógépes szektor, a multinacionális cégek központjai jelen vannak. Ez nem meglepő, mint ahogy az sem, hogy Bukarest és Kolozs megye áll az élen.

Kolozsváron nagyon elszaladt az élet Marosvásárhelyhez képest, jól keresnek az emberek, ezért többet is költenek.

Maros megye előkelő nyolcadik helye is azzal magyarázható, hogy a megyeszékhely az informatikai szakág szempontjából egy központ: nagyon sok IT-cég van, ebben a szektorban pedig a legmagasabb fizetéseket adják” – fejtette ki Bakos Levente. Hozzátette, a székelyföldi megyék bérlemaradása sem meglepő, Kovászna megye kicsi, és Brassó közelsége is érezteti hatását, azért áll valamivel jobban, de Hargita megyében a nagyon alacsony fizetéseknek számos oka van.

Egyrészt földrajzi pozíciójából adódik Hargita megye helyzete, de vannak politikai okok is, kormánypárti polgármester viszonylag kevés van, így kormányzati pénzek elosztásában sem jeleskedik, az ipar sem igazán működik, a faipar, amire büszkék vagyunk, állandóan jogi korlátozásoknak, ellenőrzéseknek van kitéve

– sorolta a gazdasági szakértő. Rámutatott, Székelyföldnek arra volna igazán szüksége, hogy valamilyen módon bevonzza a nagybefektetőket, valamint hogy a gazdasági szféra összefogjon.