Árkedvezményt kapnak azok, akik szelektíven gyűjtik a szemetet – íme, a tapasztalatok

Bíró Blanka 2019. április 10., 19:27

Bevezette a differenciált árszabást a háromszéki Tega Rt. köztisztasági vállalat ettől az évtől, és bár ezt sokan büntetésként élik meg, tulajdonképpen árkedvezmény azoknak, akik válogatva gyűjtik a szemetet. Eredményes az újítás, mert látványosan növekedett a szelektív hulladék aránya.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Máthé László, a Tega Rt. igazgatója sajtótájékoztatón kifejtette, az év első három hónapjában 1080 tonna szelektív hulladékot gyűjtöttek, miközben az elmúlt év hasonló időszakában 780 tonnát válogattak a háromszékiek. Ugyanakkor a vegyes hulladék mennyisége csak kis mértékben nőtt, a tavalyi első három hónapban 6328 tonnáról idén 6585 tonnára.

Míg tavaly tíz háromszéki közül átlag öt-hat válogatta szét a hulladékot, idén januárban már tízből hét, márciusban pedig nyolcra emelkedett szelektíven szemetet gyűjtők száma.

A vegyes hulladék lerakása után 30 lejes többletilletéket kell ettől az évtől befizetni, így minden tonna vegyes hulladék 134 lej költséget jelent – tavaly a vizsgált időszakban 579 ezer lejt fizettek, idén már 881 900 lejt. Máthé László rámutatott, jövő évtől az illeték már 80 lej lesz az újra nem hasznosítható hulladék tonnája után, ami 1,3 millió lejre emeli a negyedévi költségeiket. Az igazgató szerint

elkerülhetetlennek tűnik a hulladékszállítási díjszabás növelése, ám ennek a mértéke attól is függ, hogy a lakosság milyen arányban hajlandó szelektálni.

Az igazgató arra is kitért, hogy miközben egyre több háztartásban válogatják a szemetet, van, aki büntetésként éli meg, hogy többet kell fizetnie annál, mint aki szelektál. A rendszer valójában úgy működik, hogy

aki egyik héten vegyes háztartási hulladékot, másik héten újrahasznosíthatót teszi ki a kapu elé, árkedvezményt kap, aki minden héten válogatás nélkül teszi ki a szemetet, teljes árat fizet.

A szemétszállító autókra kamerákat szereltek, a begyűjtők pedig jegyzik, melyik háztartásból milyen típusú hulladékot szállítanak el. Az elmúlt időszakban voltak panaszok, hogy bár kitették a szelektív hulladékot, mégis teljes árú számlát kaptak. Máthé László erre reagálva kifejtette, a rendszer kialakulóban van,

előfordulnak tévedések, de a panaszok esetén visszanézik a kamerák felvételeit, és ahol megalapozott a panasz, korrigálják a számlát.

Az ikerházak vagy a két bejárattal rendelkező háztartások esetében fordul elő, hogy a begyűjtők nem mindig tudják a megfelelő házszám mellé rendelni a kirakott szemetet. Annak, aki szabadságra utazik, és nem tud hulladékot kitenni, azt tanácsolják, erről értesítse a szolgáltatót.

{A}