Benkő Erika Strasbourgban: a politikai eszköztárban és a közösségi médiában is jelen van a gyűlöletbeszéd

Bíró Blanka 2019. április 10., 18:35

A politikában tapasztalható gyűlöletbeszéddel és idegengyűlölettel foglalkozik az Európa Tanács jelentése, amiben az erdélyi magyarok helyzetére is kitérnek.

Fotó: Benkő Erika/Facebook

A jelentés kapcsán szerdán Strasbourgban Benkő Erika RMDSZ parlamenti képviselő szólalt fel az ET Parlamenti Közgyűlésének plenáris ülésén.

Örülök annak, hogy a jelentés tényszerűen megállapítja, Romániában a felfokozott nacionalizmus használata jelen van a választási kampányokban, és még a tekintélyes politikai szervezetek is használják a roma és magyarellenes retorikát

– fejtette ki.

A politikus bízik benne, hogy az ellenintézkedések, melyeket az Európa Tanács ajánlásként fogalmaz meg, hozzájárulnak ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek nagyobb biztonságban érezzék magukat, „ne szító és negatív kampányok eszközeiként tekintsenek rájuk”. Felhívta a figyelmet, hogy

a gyűlöletbeszéd nemcsak a sportarénákban van jelen, hanem a közösségi és fősodratú médiában, valamint a politikai diskurzusban is.

{A}

„Az én országomban volt miniszterelnökök és volt államelnökök nem riadnak vissza attól, hogy kisebbségellenes üzeneteket tegyenek közzé a közösségi médiában, hogy főműsoridőben tévéadókon idegengyűlölő kijelentéseket tegyenek, hogy nemzeti közösségek, köztük az erdélyi magyarok ellen uszítsanak” – hangsúlyozta az RMDSZ parlamenti képviselője.

Rámutatott: nagyon fontos, hogy az Európa Tanács vezető szerepet vállaljon, emlékeztesse a politikusokat arra a felelősségükre, hogy visszaszorítsák a gyűlöletbeszéd jelenségét.