Elneveznék a marosvásárhelyi forrásokat

Antal Erika 2019. április 11., 11:35

Határozattervezetet készített elő Magyary Előd, a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője a városban található források elnevezésére.

Kisgyerekeknek és újszülötteknek nem ajánlják fogyasztásra – egyelőre román nyelven Fotó: Haáz Vince

Az önkormányzati képviselő érdeklődésünkre elmondta, a források közül soknak nincs megnevezése, de még az sincs feltüntetve, hogy iható, vagy nem iható a vizük. Most egy olyan elképzelés született, amely

a név mellett románul és magyarul, de akár még több nyelven is feltünteti, hogy fogyasztható-e a víz, vagy kik számára nem ajánlott. 

Fotó: Haáz Vince

A Székely Vértanúk Emlékoszlopánál található forrás felújítása számos vásárhelyi lakosban aggodalmat keltett, amikor lekerült a kétnyelvű tábla, ami a víz fogyaszthatóságáról tájékoztatott. A március 15-e előtti felújítási munkálatok során, ahogy arról korábban beszámoltunk, ígéret hangzott el, hogy visszakerül a kétnyelvű tábla. Szerdán azt láttuk, hogy

az ígéretet még mindig nem sikerült a polgármesteri hivatalnak betartania: egynyelvű tábla hirdeti, hogy a víz fogyasztása újszülötteknek és kisgyerekeknek nem ajánlott.

Fotó: Haáz Vince

Magyary Előd azt mondta, hogy megvan a márványtábla is, de hamarosan felkerül a helyére. Hogy milyen neveket kapnának majd a források, illetve valakikkel tárgyaltak-e már erről, az önkormányzati képviselő nem árult el részleteket.

Számos olyan forrás, vásárhelyi kifejezéssel csorgó, található a város különböző részeiben, amelyek vize többnyire fogyasztható. Egyesek, mint a Székely Vértanúk Emlékoszlopa melletti is, nem ajánlott csak a felnőttek számára, másokat fel kell forralni fogyasztás előtt, illetve van olyan is, amit nem javasolnak főzésre, mert forralás által különböző anyagok sűrítődnek benne.

{A}