Környezettudatos megoldások a Patkóban

Fülöp-Székely Botond 2019. április 10., 18:13

Minden nap a Föld napja – vallják az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) tagjai, akik vasárnapig tartó, környezettudatosságra nevelő programsorozattal várják az érdeklődőket a székelyudvarhelyi Márton Áron téren. Környezetbarát technológiákat, megoldásokat mutatnak be.

Nem mindig pénz és idő kérdése a környezettudatosság. Ezt próbálja bizonyítani az UIET Fotó: Barabás Ákos

A szelektív hulladékgyűjtésről, alternatív energiaforrásokról, az újrahasznosításról és a zöld kertészkedésről kaphatnak információkat, ugyanakkor elektromos bicikliket próbálhatnak ki, valamint a hibrid autók előnyeit is megtudhatják azok, akik ellátogatnak a székelyudvarhelyi Márton Áron térre. Itt-ott egy-egy táblát is látni, amelyen a rendezvény szervezői különböző érdekes információkat tüntettek fel az Európai Unióra érvényes környezetvédelmi statisztikákról.

Az UIET sátrát pillepalackokból készített virágtartók díszítik, ugyanakkor szalmabálából összeállított ülőhelyek és autógumikból, műanyagpalackokból barkácsolt asztalok teszik kényelmessé. Itt találkoztunk Györfi Antóniával, a projekt ötletgazdájával. A középiskolás diáklány úgy látja,

kevés környezettudatos megoldást használnak a székelyudvarhelyiek

– saját magát is beleértve –, ezért egyfajta felhívásnak és ötletbörzének szánta az ifjúsági szervezet rendezvényét.

Fotó: Barabás Ákos

Tornai Szilárd, az UIET projektfelelőse arról beszélt, hogy nem feltétlenül pénz és idő, inkább sokszor akarat és kreativitás kérdése egy környezettudatos megoldás alkalmazása. Éppen ezt szeretnék megmutatni a Patkóban.

Imre Gábor, az UIET elnöke arra is kitért, hogy elsősorban a fiatalok pozitív szemléletváltása a cél. Ezért is választották a Patkót a rendezvény helyszínéül, hiszen a környékbeli iskolákból naponta mintegy kétezer diák jár arra.

{A}

A főbb programokat hétvégi időszakra sűrítették. Pénteken fél háromtól Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő Környezettudatosság az EU-ban címmel tart előadást, utána Körösfőy Sándor, az RDE Hargita Kft. új igazgatója beszél az újragondolt szelektív hulladékgyűjtésről. A későbbiekben a természetes anyagokból való építkezésről, az elektromos autókról, tudatos vásárlásról és hulladékgazdálkodásról is szó lesz. Az egyenként 35 perces előadások délután hat órakor zárulnak. Ezenkívül gyermek- és kézműves foglalkozásokat is ígérnek a szervezők.

Györfi Antóniáék arra kérik a lakókat, hogy pénteken este kilenc és tíz óra között oltsák le a villanyokat, ezalatt pedig találjanak alternatív megoldásokat a világításra. Az úgynevezett „gyertyaóra” projektjükbe több vendéglátó egységet is sikerült bevonniuk. Amíg a lámpák le lesznek kapcsolva, slam poetry estet tartanak a Zújgében, amelynek szintén a környezetvédelem a témája. Jelentkezőket is várnak, akik szívesen elmondanák rímekbe szedett gondolataikat.

Fotó: Barabás Ákos

A szervezők szombaton egy órára önkénteseket várnak a Patkóba, ugyanis

a város több részén fognak szemétszedést szervezni.

„Reméljük, hogy minél többen részt vesznek az akciónkban, hiszen ez egyfajta felmérése is lesz annak, hogy mennyire vagyunk környezettudatosak” – hangsúlyozta Imre Gábor.

A szervezet tagjai és a kiállítók egyébként már keddtől jelen vannak a téren – reggel kilenc és délután két óra között –, ahol minden érdeklődőt szívesen várnak tanácsadással és a környezetbarát megoldások, technológiák bemutatásával.