Utakra, járdákra költ Gyergyószéken a megyei önkormányzat

Gergely Imre 2019. április 10., 21:50

Remetén aszfaltút épül, Újfalu és Vasláb között befejezik az útfelújítást a tavaly abbahagyott szakaszokon, illetve az orotvaiak is aszfalton közlekedhetnek majd a megyei önkormányzat beruházásai folytán. Más gyergyószéki községekben járdák épülnek.

A vasúti átkelők is megújulnak Gyergyóújfalu és Vasláb között. Archív • Fotó: Gergely Imre

Hargita megye képviselő-testülete elfogadta az idei költségvetésre vonatkozó határozatot, elkülönítették azokat az összegeket, amelyeket az önkormányzat és altintézményei kapnak működésre meg fejlesztésre, illetve azokat az összegeket, amiből saját hatáskörben végeznek majd beruházásokat.

Gyergyószéken elsősorban utakra és járdákra költenek 2019-ben

– tájékoztatott Barti Tihamér megyei önkormányzati alelnök.

A legnagyobb volumenű útépítés Gyergyóremetén történik meg, ahol a tejporgyár felé vezető úton a falu kijáratáig, az utolsó házig aszfaltutat építenek a jelenleg nagyon rossz állapotban lévő köves út helyett. Erre ötmillió lejt szánnak. 1 millió 286 ezer lejbe kerülnek az Újfaluból Vaslábra vezető útnak azok a szakaszai, amelyeket tavaly azért nem sikerült megépíteni, mert jogi viták adódtak az önkormányzat és az állami vasúttársaság között; a CFR ugyanis saját nevére telekkönyveztette a vasúti átkelők környékét is. Mostanra erre is megoldás született, lehet itt is dolgozni.

Orotván jelenleg nincs aszfalt a falu főutcáján, idén ez is megépül.

Csomafalván végig a főút mentén, Ditróban a Tölgyes felé és a vasútállomáshoz vezető út mentén is járdát építenek, illetve ugyanez történik Alfaluban a központtól a Csomafalva felőli kijáratig. Ezekre 1,360 millió, 1,930 millió, valamint 419 ezer lejt fordítanak.

{A}

Aszfalt kerül még a Gyergyószentmiklósról Kovácspéter felé vezető út két és fél kilométeres szakaszára is. Ugyanakkor kivitelezési terveket készítenek a Ditró–Tölgyes út annak a 21 kilométeres szakaszának a megépítésére, ahol nincs aszfalt, és szintén tervezési munka folyik majd a jelenleg járhatatlan Orotva–Borszék út építésére is. Ezek kivitelezésére uniós pályázatból remél pénzt a megyei önkormányzat.

Még nem született meg a döntés azoknak az összegeknek az elosztásáról, amelyeket az egyes települési önkormányzatoknak juttat Hargita megye – ezekről később döntenek. Barti elmondása szerint a keretösszeg mintegy kétszerese a tavalyinak, azaz 28 millió lejt osztanak majd szét.