Vincze Loránt mellett teszi le a voksát az MPP

Gergely Imre 2019. április 10., 14:51

Vincze Lorántot támogatja a Magyar Polgári Párt a közelgő európai parlamenti választásokon – azzal a feltétellel, hogy leendő képviselőként kiálljon Brüsszelben a magyar kisebbség számára fontos ügyekben.

Mezei János szerint ha megszületik a megállapodás, az MPP mindent megtesz Vince Loránt bejutásáért

Egy megállapodás aláírására kéri a polgári párt Vincze Lorántot, az RMDSZ EP-választási listáján a második helyen szereplő jelöltet – jelentette be az MPP elnöke, Mezei János szerdai gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján.

A megállapodás részletein már dolgozik a két fél, és szerdán tervezik ezt aláírni Sepsiszentgyörgyön. Ebben Vincze azt vállalná, hogy európai parlamenti képviselőként kiáll a magyar kisebbségi ügyekért, továbbá Székelyföld autonómiatörekvése mellett, és Brüsszelben felemeli a szavát a román állam magyarságot sújtó jogtiprásai, elnyomása ellen. Ha a felek közötti megállapodás megköttetik, akkor a Magyar Polgári Párt teljes mellszélességgel támogatja Vincze megválasztását.

{A}

Azzal, hogy az EP-választással egyszerre népszavazást is rendeznek, várhatóan nagyobb lesz a román szavazók száma, ezért valószínű, hogy az RMDSZ az ötszázalékos küszöböt átlépve is csak egy képviselőt tudna Brüsszelbe juttatni. Ez a személy a lista élén álló Winkler Gyula lenne. Mezei rámutatott, az eddigi mandátumokban mutatott tevékenysége nem jelzi azt, hogy Winkler a magyar ügyeket olyan szinten felvállalná, mint ahogyan azt az MPP elvárná. Ezért tartják fontosnak, hogy minél több legyen a magyar szavazat, és ezáltal Vincze Loránt is bejusson.

Mezei leszögezi: sajnálattal vették tudomásul, hogy az RMDSZ nem biztosított a listáján helyet MPP-s képviselőjelöltnek.

A polgári párt elnöke kifejtette, hogy csak az utóbbi pár nap eseményei is mutatják, egyre nagyobb nyomás nehezedik a magyarságra Erdélyben – ilyen a Beke-Szőcs ügyben hozott keddi ítélet, a korondi polgármesterre kirótt tetemes bírság, és ilyenek Dan Tanasă mindennapos feljelentései is.