Lehetetlen tetten érni azt, aki a hulladékot nem a kijelölt helyre dobja

Antal Erika 2019. április 10., 13:09

Hogyan lehetne megnevelni a lakosságot, hogy jobban figyeljen a környezetére? – főképp erre a kérdésre keresték a választ a Marosvásárhelyi Rádió Beszéljük meg című vitaműsorában.

Szász Attila főszerkesztő: miért dobják egyesek a szemetet a folyópartra, nehéz megérteni Fotó: Haáz Vince

Civilek, környezetvédelmi intézmények képviselői, a Maros megyei tanács elnöke, az Ecolect hulladékgyűjtő egyesület elnöke, a környezetőrség igazgatója és a sajtó munkatársai vettek részt a beszélgetésen.

Szász Attila, a rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője úgy fogalmazott, hogy gyermekkorában sokat úszott a Marosban, de az elkövetkezendő generációk már nem valószínű, hogy megtehetik ezt.

A lakosságot terheli elsősorban a felelősség, hogy odajutott a szűk környezetünk, a város, a mellette lévő erdő és a folyópart is, hogy csak szemetet látunk

– fogalmazott.

A lakosság megnevelése egy örök téma, elsősorban a gyerekeket, iskolásokat kell megtanítani, hogy ne dobják el a szemetet közterületre – hangzott el a beszélgetésen, de ugyanakkor a felnőtteket is valamilyen módon arra kell ösztönözni, hogy ne viselkedjenek felelőtlenül, tartsák tiszteletben a környezetüket. Igaz, hogy

a törvény értelmében büntetendő az a személy, aki a hulladékot nem az arra a kijelölt helyre dobja, de nagyon nehéz, szinte lehetetlen tetten érni az elkövetőket

– hívta fel a figyelmet Székely Annamária, a Maros Megyei Környezetőrség igazgatója, amikor arról volt szó, hogy vajon a drasztikus pénzbírságok elriasztanák-e a szemetelőket. „Tavaly negyvennégy büntetést szabtunk ki, az idén eddig mindössze kettőt-hármat” – tette hozzá. Igaz, hogy ezek közül egy bírság 25 ezer lej volt, amit egy cégnek kell kifizetnie. 

Székely Annamária (jobbról) és Tóth Brezovszki Andrea a szemétgyűjtésről és a szemetelőkről Fotó: Haáz Vince

Európa nyugati országaiban sehol nem látható az út mentén, vagy az erdő szélén, a folyók mellett felhalmozott szemét, ami azt jelenti, hogy tudják az ottaniak, mit és hogyan csináljanak.

Mi viszont folyton kísérletezünk és okoskodunk, holott csak meg kéne nézni, hogy ők mit tesznek, és azt utánozni

– fogalmazott Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ elnöke, aki a szemétkérdésnek három alappillérét ismertette:

  • a lakosság környezettudatosságra való nevelése, az ehhez szükséges eszközök beszerzése és elérhetővé tétele, mint például a szemetes kukák vagy a szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges tárolók;
  • büntetések kirovása, a szabályok be nem tartása alakalmával;
  • ugyanakkor, a szeméttermelést is csökkenteni kellene és újrahasznosítani a felhalmozott hulladékot.

{A}

A megbeszélésen Péter Ferenc megyei tanácselnök és Tóth Brezovszki Andrea, a megyei hulladékgyűjtést és tárolást kezelő Ecolect Egyesület elnöke ismertette az integrált hulladékgyűjtés, kezelés és tárolás helyzetét Maros megyében. Szabó Melinda, a marosszentgyörgyi polgármesteri hivatal képviselője arról beszélt, hogy mit tettek a Vásárhely melletti nagyközségben a szemetelés visszaszorítása érdekében: nem csak az utcákon szereltek fel több kukát, de a Maros partjára is kihelyeztek nagyobb méretű szeméttárolókat. 

A Marosvásárhelyi Rádió munkaközössége április 14-én, vasárnap délelőtt 11 és délután 3 óra között 3. alkalommal szervezi meg a Maros-part kitakarítását. Mindenkit várnak, akit érdekel a környezet tisztasága, kesztyűt és szemeteszacskókat biztosítanak.