Fametszések Marosvásárhelyen: lemondásra szólították fel a virágkertészet igazgatóját

Simon Virág 2019. április 10., 12:19

Lemondásra szólítja fel a marosvásárhelyi virágkertészet igazgatóját a Szabad Emberek Pártja, miután szerintük városszerte több száz fát megcsonkítottak. Az érintett úgy véli, megfelelően végzi a munkáját.

Teljesen lecsupaszították a fákat, egy zöld levél sem jelent meg rajtuk Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen rendszerint közfelháborodáshoz vezet, hogy miként metszik meg a fákat. Legtöbb helyen teljesen lecsonkítják őket, holott a civil szervezetek szakemberei többször figyelmezettek már, hogy a szakszerűtlen metszés a fa pusztulásához vezet.

{A}

Idén tavasszal több lakónegyedben, többek között Meggyesfalván és a Kövesdombon újra alaposan megmetszették a fákat, mi több, a levágott faágakat hetekig a zöldövezeten hagyták. Mint korábban beszámoltunk róla a környezetőrség megbüntette a metszéseket végző céget, amiatt, hogy „szemetelt”. Határidőt is megszabott: április 15-ig el kell elszállítaniuk a nyesedékeket a Măgurei, Parângului, Surianu, Ion Buteanu és Petru Dobra utcából, és a hónap végéig mindenhonnan.

{K1}

Közben a Szabad Emberek Pártja közleményben szólította fel a virágkertészet igazgatóját, Mihai Savát, hogy mondjon le, mert nem végzi megfelelően a munkáját. A POL szerint

a belügyminisztérium kötelékében szerzett tapasztalata nem teszi alkalmassá Mihai Sava nyugdíjas rendőrt, hogy a virágkertészetet vezesse.

Továbbá, a fák metszését városszerte amatőr módon végezték, és jobb lenne, ha a városvezetők a helyi rendőrséghez helyeznék a virágkertészet igazgatóját.

Elkezdték összegyűjteni a nyesedékeket Fotó: Haáz Vince

Portálunk megkeresésére a marosvásárhelyi virágkertészet igazgatója, Mihai Sava elmondta, hogy

ő menedzserként dolgozik a virágkertészetnél, és elsősorban az a feladata, hogy a város alárendeltségében levő kertészetet nyereségessé tegye.

Felsorolta, hogy mi mindent tett ennek érdekében – többek között beüzemelte az addig kihasználatlanul álló melegházakat.

Ami a fák metszését illeti, ő kijelölte az egyik kertészmérnököt, Sorin Alexát, hogy napi négy órát töltsön minden nap a metszésekkel megbízott cég alkalmazottaival, felügyelve a munkájukat.

Ezt a feladatot a munkaszerződésébe is beírták, és amint a munkálatok befejeződnek, számon fogják kérni rajta.

Az útszélén levő magas fákat ágak nélkül hagyták a meggyesfalvi negyedben Fotó: Haáz Vince

Az igazgató kiemelte, a tömbházak földszintjén lakók állandóan arra panaszkodnak, hogy penészednek a falak és sötétség van a lakásban a fák miatt. A többiek pedig azért szidják a fametszőket, hogy miért vágták le az ágakat.

„Sokkal több fametszésre vonatkozó kérés volt idén tavasszal is, mint amennyit a cég el tudott végzeni. A gallyak is azért maradtak ott hosszabb ideig, mert egyszerre vágni és gyűjteni nem lehetett. Ezután már az ágak összegyűjtésével kell foglalkozzon a városháza által megfogadott szakcég. Ami a lemondásom illeti, hangsúlyozom, hogy én és munkatársaim a városvezetésnek kell beszámoljunk a munkánkról, és egyedül ők kérhetnek számon minket” – nyomatékosította Mihai Sava.