Felszólította a pénzügy Rádulyt a 75 ezer lejes bírság kifizetésére

Kovács Attila 2019. április 10., 14:00

Noha korábban úgy tűnt, hogy Dan Tanasă helyzete bizonytalanná vált, újabb pereket nyer. Csíkszereda polgármesterének perújrafelvételi keresete elbukott, így ki kell fizetnie a blogger kezdeményezésére kirótt 75 ezer lejes pénzbírságot.

Késve távolították el a csíkszeredai Városi Művelődési Ház előtti székely- és városzászlókat, ezért bírságoltak. Archív Fotó: Gecse Noémi

Bár első fokon idén januárban a Hargita Megyei Törvényszék elutasította Ráduly Róbert Kálmán polgármester perújrafelvételre vonatkozó keresetét a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezésére kirótt pénzbírságra vonatkozó perben, még volt lehetőség fellebbezni ez ellen a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához. A fellebbviteli bíróság hétfőn kihirdetett ítélete, amellyel a folyamodványt elutasította, már végleges.

Így a tavaly nyáron kirótt 75 000 lejes bírság kifizetése kötelezővé vált.

{A}

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület nem teljesítette az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó törvényes feltételeket, így nem perelhetett volna azért, hogy a polgármestert megbírságolják – ezzel indokolta a perújrafelvételi kérelmet Ráduly Róbert Kálmán. A kereset indoklása szerint az egyesület igazgatótanácsának kétéves mandátuma, amely saját alapszabálya szerint a végrehajtó szervének számít, időközben lejárt. Az Igazságügyi Minisztérium elektronikus nyilvántartásában pedig nem szerepelnek a törvény által az egyesületek, alapítványok számára előírt, bejegyzésére, alapító okiratra, alapszabályra vonatkozó bírósági döntések másolatai az ADEC esetében.

A Hargita Megyei Törvényszék elsőfokú, perújrafelvételt elutasító határozatának indoklásából – amelyet kérésünkre továbbítottak – kiderül Tanasă álláspontja is. Ő egyrészt elkésettnek tartotta a perújrafelvételi kérést, másrészt úgy értékelt, hogy az ADEC alapszabályára vonatkozó információk már két éve nyilvánosak voltak, és nem tavaly, a bírságra vonatkozó ítélet után derültek ki, az alperes viszont ezeket nem használta fel a bírósági eljárás során. Megjegyezte azt is, az Igazságügyi Minisztérium elektronikus nyilvántartásában az egyesületekről, alapítványokról szereplő adatok nyilvánosak, a perújrafelvételt pedig olyan esetben lehet kérni, ha új, bizonyító erejű iratok kerülnek elő az ítélethozatal után. Mivel ezek az iratok korábban is elérhetők voltak, nem teljesült ez a feltétel. A bíróság ezt elfogadta, úgy ítélve meg, hogy a perújrafelvétel kezdeményezője nem tudta bizonyítani, hogy őt akadályozták az iratoknak a tárgyalás során történő bemutatásában.

A Hargita Megyei Törvényszék tavaly júniusban hozott ítélete szerint, amelyet később a Marosvásárhelyi Ítélőtábla is megerősített,

a polgármesternek 75 130 lejt kell fizetnie, mert jelentős késéssel hajtotta végre a Városi Művelődési Ház közelében elhelyezett székely- és városzászlók eltávolításáról rendelkező, 2017-ben hozott jogerős bírósági végzést.

Időközben a Hargita Megyei Közpénzügyi Adminisztráció kényszervégrehajtást kezdeményezett a pénzbírság befizetése érdekében a polgármester ellen, fizetési felszólítást küldve Rádulynak – ez derül ki az intézmény közleményéből, amelyet Tanasă átirata nyomán adtak ki.

A dokumentum szerint a pénzbírságra vonatkozó ítéletet a Hargita Megyei Törvényszék továbbította a pénzügynek, amely március 5-én iktatta saját nyilvántartásába. Kérdésünkre a polgármester azt mondta, a pénzbírság befizetésére vonatkozó felszólítás ellen óvást nyújtott be a bíróságon. Ez a lépés viszont csak késlelteti a folyamatot, mivel egy jogerős bírósági ítélettel megállapított összegről van szó.