Óriási pénzbírság Korond polgármesterének a Községháza felirat miatt

Kovács Attila 2019. április 09., 21:15

Rekordösszegű pénzbírság, illetve késedelmi kamat kifizetésére kötelezte a Marosvásárhelyi Ítélőtábla Korond polgármesterét a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt.

Nincs már vitatott felirat a községháza homlokzatán. Súlyos következmények lehetnek. Korábbi felvétel Fotó: Pál Árpád

Váratlan fordulatot vett a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által Korond polgármestere ellen indított per, amelyben

azt kérték a bíróságtól, hogy bírságolja meg a községvezetőt a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztásáért.

Miután korábban a Hargita Megyei Törvényszék elsőfokú ítéletében úgy rendelkezett, hogy a polgármester köteles a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő pénzbírságot fizetni minden nap késlekedésért, miután ez az ítélet jogerőssé válik, a mindkét fél által benyújtott fellebbezés nyomán ezt a döntést az ítélőtábla megváltoztatta. Katona Mihály polgármester fellebbezését elutasították, az egyesületét viszont elfogadták.

Hatalmas összegről van szó

A döntés szerint a községvezetőnek a pénzbírságot nem a mostani végzés jogerőssé válása nyomán kell fizetnie, ha késlekedik a felirat eltávolításával, hanem 2016. október 21-étől számítva – az eltávolításról rendelkező ítéletet abban az évben, februárban hozták. Ugyanakkor az ADEC számára napi 100 lejes késedelmi kamat kifizetését is megítélték, szintén a jelzett időponttól számítva. Ez merőben új helyzetet eredményezett, mivel

ha ki kell fizetni, a bírság eddig hasonló perekben még nem tapasztalt összeget, számításaink szerint mintegy 280 000 lejt jelent. Ugyanakkor a késedelmi kamatként felszámolt, az egyesületnek fizetendő összeg elérheti a 80 000 lejt.

{A}

Veszélyes precedens lehet

Kérdésünkre Katona Mihály polgármester azt mondta, mindenképp élni fognak a jogerős ítélet érvénytelenítésére vonatkozó rendkívüli perorvoslat vagy a perújrafelvétel kezdeményezésének lehetőségével. Emlékeztetett, hogy

a 2016-ban hozott, a felirat levételére vonatkozó ítéletet végrehajtották, ezt felvételekkel, dokumentumokkal, tanúkkal lehet igazolni.

A másik, később kihelyezett feliratot idén januárban vették le az épület homlokzatáról. A községvezető szerint a bíróságnak nem volna szabad összemosnia ezt a két ügyet, a második feliratról csak külön per során lehetett volna döntést hozni. Úgy értékelt,

amennyiben az ítélet nem változik meg a későbbiekben, ez veszélyes precedenst teremthet, mert egy ilyen összegű bírság ellehetetleníti egy ember életét.

Két felirat, két per

A Dan Tanasă vezette egyesület 2015-ben kérte a bíróságtól, hogy kötelezze az elöljárót az épületet megnevező magyar nyelvű felirat eltávolítására a községháza homlokzatáról. 2016 februárjában jogerős ítélet született a felirat levételéről, ez meg is történt. Mivel a Marosvásárhelyi Ítélőtábla akkor azzal indokolta döntését, hogy

a községháza román megfelelője nem a „primăria”, hanem „casa comunală” vagy „casa comunei”, a 2017-ben visszahelyezett feliraton Primăria helyett Casa Comunală szerepelt a Községháza fordításaként.

Emiatt az ADEC újabb pert indított Katona Mihály polgármester ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezzék a községvezetőt pénzbírság kifizetésére a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt, noha az megtörtént.