Rongálás az Istenszékén: nem csak a magyar feliratok zavarják a vandálokat

Szász Cs. Emese 2019. április 09., 20:17

Tucatnyi turistáknak szóló irányjelző táblát és információs pannót rongáltak meg a napokban az Istenszékén, a hegyimentők szerint mintegy 3500 lejre tehető a kár. A hasonló pusztítás sajnos nem ritkaság, a táblák, irányjelzők mintegy húsz százalékát kell évente kicserélni.

Van, amikor a magyar nyelv zavaró, van, amikor az egész tábla Fotó: Facebook/Maros megyei Hegyimentők

Az újabb rongálás a turisták körében népszerű Istenszékén történt, a hegytetőn

az összes irányító és jelzőtáblát, valamint az információs pannót is mind megrongálták

– tudtuk meg a Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat vezetőjétől, Kovács Róberttől, aki szerint mintegy 3000 lej értékű a kár. Ami még használható állapotban volt, azt visszaállították a helyére, de legtöbb táblát, pannót újra kell csináltatni, majd úgy visszatenni a helyére.

Itt már csak sejtjük az úticélt Fotó: Facebook/Maros megyei Hegyimentők

Évente az irányjelző és információs táblák húsz százalékát rongálják meg. Van olyan, amelyiket azért, mert kétnyelvű, ilyenkor a magyar feliratot festik le, de ez ritkább.

Kipróbáltuk, amikor csak román feliratos táblákat helyeztünk ki, akkor is voltak rongálások. Ezért úgy véljük, hogy nem a magyar felirat miatt okoznak kárt, hanem a turisták útbaigazítását akarják gátolni ezeken a területeken” – fogalmazott a Székelyhonnak a hegyimentők vezetője.

Ez már egy menthetetlen információs tábla Fotó: Facebook/Maros megyei Hegyimentők

Hozzátette: ebben az esetben is feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen, de nem nagyon bíznak eredményben, ugyanis eddig még sosem kaptak el senkit. Megpróbáltak rejtett kamerákkal is utánajárni a rongálásoknak, de azzal sem jártak sikerrel,

arra jutottak csak, hogy nem turisták számlájára írhatók ezek a cselekedetek, inkább juhpásztorok, gyümölcsszedők, orvvadászok azok, vagy helyiek, akik nem férnek el a turistáknak szóló táblák mellett.

Kovács Róbert hozzátette, ez a turistajelzéseket rongáló tevékenység tipikusan romániai sajátosság, ő számos nemzetközi konferenciára jár, de sehol máshol nem panaszkodnak hasonlókra, sőt csodálkoznak az itteni eseményeken.

Csak a keret mintegy 1000 lejbe fáj a hegyimentőknek Fotó: Facebook/Maros megyei Hegyimentők

Jelenleg az Istenszékén még nagy a hó, az oszlopokat, irányjelző táblákat nem lehet még visszaállítani, de közben megrendelik az újakat, és ahogy elolvad a hó, úgy vissza is teszik a táblákat. A hegyimentők arra kérik a turistákat, hogy ha látnak még hasonló megrongált táblákat, vagy olyant, hogy jelzéseket vágtak ki a fákból, akkor értesítsék őket, hogy tudják kicserélni ezeket, mert nem tudják minden héten felmérni a több mint hatszáz kilométernyi festett turistaösvényt.

{A}