Ötmillió euró a Székelytámadt-vár felújítására

Kovács Eszter 2019. április 09., 18:31

Mérföldkőnek nevezte a Székelytámadt-vár felújítására nyert ötmillió euró értékű pályázati szerződés aláírását Székelyudvarhely polgármestere. A projekt révén újjáépülnek és közösségi terekké alakulnak át a vár bástyái.

Büszke a városvezetőség. Tizenegy leadott európai uniós pályázatból hetedikként a Székelytámadt-vár projektje is nyert Fotó: Barabás Ákos

A projekt összértékéből csupán két százaléknyi a város önrésze, a többi vissza nem térítendő támogatás. „A rendszerváltás óta minden polgármester választási programjában, terveiben szerepelt a vár felújítása, amelyre eddig nem sikerült forrásokat biztosítani. Saját forrásból ez a beruházás talán soha nem valósulhatott volna meg” – hangsúlyozta a hír bejelentése után a városvezető. Óriási munkára volt szükség a pályázati anyag összeállításához – amelyben szakmai segítséget nyújtott Guttmann Szabolcs építész is –, de a kivitelezésben is „nagy munka előtt áll a város” – fogalmazott Gálfi Árpád.

Amint azt Orbán Árpád alpolgármester ismertette, a tervekben szerepel a Hajdú-bástya újjáépítése: a négyszintes épületben kiállító-közösségi tér és konferenciaterem is helyet kap majd. A Fóris-bástyában szabadtéri színházat, a Bánffy- és Telegdy-bástyákban pedig kiállítótereket alakítanak ki, ahol helytörténeti kiállítások is helyet kaphatnak. A zöldövezetek mentén, a várfal mellett körkörösen kilátó lesz, illetve

a tervek szerint az erődítmény eredeti bejáratát is megnyitják.

A külső infrastruktúra megújítása is cél, ezért a Tó utca teljes felújítása is a projekt része, illetve a külső várfalak megerősítése, valamint a „parazitaépületek” eltávolítása a várfalról.

Fotó: Barabás Ákos

A kivitelezés határideje 2023 decembere, a kezdést jövő tavaszra becsülik a polgármesteri hivatal szakemberei. A tervek elkészítésében egyébként közreműködött a Tomcsa Sándor Színház és a Haáz Rezső Múzeum szakmai stábja is; a múzeum például egyebek mellett a munkálatok során a régészeti felügyeletért is felel.

{A}