A támogatásigénylés benyújtása helyett a mezei munkát választotta a gazdák egy része

Széchely István 2019. április 13., 11:30

A földművelésre alkalmas időjárás miatt az utóbbi időszakban az érintettek egy része nem jelent meg az előre meghatározott időpontban a megyei mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökségénél, ami nehézségeket okoz a kérelmek fogadásának beütemezésében.

Még több mint 120 ezer hektárnyi Hargita megyei földterület esetében várja a támogatásigénylési kérelmeket az APIA Fotó: Farkas Tamás

Az igénylési időszak kezdete, azaz március elseje óta már több mint tízezer mezőgazdálkodó nyújtotta be a 2019-es évi egységes agrártámogatásra vonatkozó kérelmét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei kirendeltségéhez.

A 10 575 igénylő az érintett 26 480 gazda 40 százalékát jelenti

– tudtuk meg Haschi Andrástól. Az APIA Hargita megyei igazgatója kérdésünkre elmondta, az utóbbi időszakban a jó idő kicsit bezavart az előjegyzés alapján behívott gazdák igényléseinek fogadásában, ugyanis a támogatásra jogosultak egy része valószínűleg a mezei munkák miatt nem jelent meg az előre meghatározott időpontban.

Ők ezt megelőzően általában új időpontot sem kérnek, egyszerűen nem jelennek meg,

a kérelem későbbi elfogadása viszont megzavarja a beütemezett munkát

– részletezte a nehézségeket az igazgató. Hozzáfűzte, valahogy megoldják ezeket az eseteket is, hiszen a gazdáknak csak egy kis hányadára jellemző ez, döntő többségük tartja magát az előjegyzett időponthoz.

A 40 százalékos támogatásigénylési arány egyébként egy százalékkal az országos átlag alatt van, de a kérelmezési iratcsomókban feltüntetett területek összességét tekintve messze az országos átlag fölött áll a megye. A mintegy 176 ezer hektárnyi földterületből több mint 52 ezer hektárra vonatkozóan adtak már le támogatásigénylési kérelmet a mezőgazdálkodók, ami 30 százalékos arányt jelent, szemben a 14,58 százalékos országos átlaggal – tájékoztatott Haschi András.

{A}

Az APIA-nál – az előző évek gyakorlatának megfelelően – az első hetekre idén is a tíz hektárnál kisebb területekkel rendelkező, csak területalapú támogatást igénylő gazdák kaptak előjegyzést, de már mindenkit fogadnak, nemcsak a földalapú, hanem az állattartási támogatásért folyamodókat is.

A Hargita megyei kirendeltségen naponta átlagban 700 kérelmet iktatnak, az igénylési határidő május 15-én jár le.

A jogosultak múlt évre hektáronként 102,5 euró értékű területalapú támogatást kaptak. Mint érdeklődésünkre Haschi András elmondta, a juttatás idei értékéről majd csak decemberben lesznek pontos információik.