Bérelt parkolóhelyek a lakóövezetekben: van, ahol bevezették, máshol készülnek rá

Kovács Attila 2019. április 10., 09:05

Egyre több az autó, és egyre kevesebb a hely a városi lakótelepeken. A lakóknak a helyre szóló bérletek biztosíthatnak lehetőséget, hogy gépkocsijukat elérhető távolságban tartsák. A rendszert több városban bevezették, máshol még csak készülnek rá.

Saját használatú, bérelt parkolóhelyek a lakóövezetekben. Zárt rendszer, változó lehetőségek Fotó: Vargyasi Levente

A tömbházakkal sűrűn teletűzdelt városi lakótelepek nem a mostani igények, lehetőségek és az autótulajdonosok szükségletei szerint épültek, ezért a felújításokkal bővített parkolók sem tudnak elég helyet biztosítani a megnövekedett számú autónak.

Van, ahol kialakult egyféle szokásjog a lakók között arra vonatkozóan, hogy ki hova parkol, ez a törékeny rendszer viszont gyorsan felborulhat új lakók, új járművek megjelenésével.

Átláthatóbb és követhetőbb a lakóövezeti parkolókban a helyre szóló bérleti jog értékesítése, amit több városban évek óta alkalmaznak. Ez tisztázza a viszonyokat, ám ha az igénylők száma meghaladja a helyekét, az ilyenkor alkalmazott nyílt árverés jelentősen felverheti a bérlet árát.

Liciten értékesítik

Brassó az egyik olyan nagyváros, ahol a lakótelepi parkolóhelyeket versenytárgyaláson értékesítik. Több mint 35 ezer helyet lehet igényelni különböző övezetekben – feltétel, hogy a jelentkező állandó lakhellyel rendelkezzen az adott körzetben. Az egy évre szóló bérletárak a kereslet függvényében változnak,

így előfordult, hogy 700, de 1100, sőt 1500 lejt is fizettek egy évre egy parkolóhely bérléséért. 

{A}

Feltevődik a kérdés, miként lehet biztosítani, hogy a bérelt parkolóhely mindig a bérlő rendelkezésére álljon és azt más ne tudja használni.

Sepsiszentgyörgyön tíz éve, 2009 óta működik a lakóövezeti parkolók bérlésének rendszere, az itt alkalmazott megoldás a felhajtható, fémből készült zárszerkezet, amelyhez csak a bérlőnek van kulcsa. Ez távol tartja az illetékteleneket, a bérlői jogot pedig a kiállított bérlet igazolja. Mint Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől megtudtuk, a lakóövezetenként megtartott versenytárgyalások öt évre szólnak, a cikluson belül megüresedett helyekre tartott időközi licitek érvényessége az ötéves időszak lejáratának időpontja. Jelenleg 2391 bérelhető parkolóhely van Sepsiszentgyörgyön, az utolsó liciteket tavaly decemberben tartották. A parkolóhelyek bérlésének évi alapdíja 187 lej, ez annak függvényében emelkedhet, ha egy adott parkolóhelyre több igénylést is benyújtanak.

Fotó: Veres Nándor

Az igénylők száma változó, a városközpontban több a jelentkező, mint a parkolóhely, máshol ez nem jellemző. A következő évi bért szeptember 15. és december 15. között kell befizetni, akik ezt elmulasztják, elveszítik a parkolóhelyet. Az elöljáró szerint

a lakóövezetek többségében a bérletek bevezetése után rendezettebbé vált a parkolás, a rendszer kielégítően működik, és további lakóövezetekben is igény mutatkozik rá.

Megoszló vélemények

Hargita megyében kevés példa van hasonló fizetős rendszer bevezetésére a lakóövezetekben.
Székelyudvarhely túlzsúfolt lakótelepein jóval több az autó, mint a parkolóhely, ezért a helyek bérlésének lehetősége nem tűnik kivitelezhetőnek – tájékoztatott kérdésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője.

Csíkszeredában a lakótelepi felújítások során próbálták szabályozni a parkolást, így például az érintett lakástulajdonosi egyesület sorompóval zárta el a Piac utcai tömbházak mögötti parkolót, ahol a lakók a polgármesteri hivatallal kötött szerződés alapján évi 200 lej befizetésével biztosíthatnak maguknak saját helyet. Mivel több volt az igénylés, mint a hely, azok élveztek előnyt, akik napirenden fizették a közös költségeket, illetve autójuk oda volt beírva. A hasonló kezdeményezés viszont ellenállásba ütközött a lakók részéről a Kossuth Lajos utcai 46-os és a Brassói úti 7-es számú tömbház által közrezárt parkoló esetében, ahol többen sokallták az évi 200, második gépjármű után pedig 600 lejes bérleti díjat.

A Jégpálya lakótelep felújítása után a lakók egy része választotta az egyéni bérlés lehetőségét, az érintett parkolóhelyeknél a sepsiszentgyörgyiekhez hasonló zárószerkezeteket szereltek fel. Többen viszont nehezményezték ezt a módszert az ott lakók közül. Korábban, a fizetős parkolási rendszer működése idején létezett kedvezőbb árú, lakóövezeti bérlet a fizetőssé tett Szabadság téri övezetben, az viszont nem biztosított saját helyet.

A felújításra váró, jelenleg autókkal túlzsúfolt Octavian Goga sétány a következő, ahol várhatóan zárt parkolást vezetnek be, és szintén sorompóval tervezik elzárni a bejáratot, így csak az ott lakók hajthatnak be.

A felújításra váró, jelenleg autókkal túlzsúfolt Octavian Goga sétány Fotó: Gábos Albin

Halasztott újítás

Marosvásárhelyen is készült egy szabályzattervezet a lakóövezeti parkolók bérbeadására, de erről – bár 2017-ben, illetve tavaly kétszer is szerepelt a helyi önkormányzati képviselő-testület üléseinek napirendtervezeteiben – még nem határoztak. A határozattervezet indoklása szerint a lakók részéről sok kérés érkezett a polgármesteri hivatalhoz bérelhető parkolóhelyekre, ezért kezdeményezték ennek bevezetését. A tervezet évi 120 lejes díj fizetését irányozta elő egy parkolóhely után. Eszerint az igénylők lakóhelyüktől kevesebb mint 15 méterre lévő parkolóhelyek használatára szerezhetnének kizárólagos jogot naponta 15 órától következő nap reggel 7 óráig, valamint szombat reggel 7-től hétfő reggel 7 óráig. Hétköznap délelőttönként nem volna díjköteles a parkolás ezekben az övezetekben. A parkolóhelyek használati jogát írásban kérhetnék a lakók a lakástulajdonosi egyesületektől, ha pedig több volna az igénylés, mint a hely, versenytárgyalást kellene tartani. Ha az igénylések száma több mint 50 százalékkal meghaladná a helyekét, a parkolóról nem rendelkezhetne a lakástulajdonosi egyesület. A szabályok betartását a helyi rendőrség ellenőrizné a tervezet szerint.