Többen kifogásolják az autós ügyességi versenyek időpontját és helyszínét

Iszlai Katalin 2019. április 08., 15:59

Kevésen múlt, hogy nem történt egy kidöntött lámpaoszlopnál nagyobb baj vasárnap a csíkszeredai Erőss Zsolt Aréna parkolójában. Itt szervezte meg ugyanis autós versenyét a Richy Racing Team, az egyik versenyző pedig kisodródott, és egy olyan oszlopot döntött ki, amely egy gáznyomás-szabályozó állomás mellett állt.

A baleset pillanata • Forrás: Civil Csíkszereda/Facebook

Két táborra osztotta a csíkszeredaiakat a vasárnapi autós ügyességi verseny: a szervezők, a versenyzők és a sportág kedvelői támogatják, a többiek, főként az Erőss Zsolt Aréna környékén lakók azonban erőteljesen ellenzik a hasonló rendezvények szervezését ezen a helyszínen.

{A}

A Csíkszereda központjában lévő, közterületnek számító aréna parkolója körül ugyanis több százan élnek,

a családok többsége pedig inkább pihenéssel töltené a vasárnap reggelt és délelőttöt, mintsem a „gumicsikorgató, fülsüketítő hangokat” hallgassák

– legalábbis erre enged következtetni az a Facebook-bejegyzés, amely a témában született, és amely alatt több mint 200 hozzászólás gyűlt össze.

A vitatható időpont- és helyszínválasztáson túl azonban még nagyobb gondot okoz, hogy az autós ügyességi verseny balesetveszélyes. Ezt támasztja alá az a vasárnapi rendezvényen készült videófelvétel is, amelyen az látszik, hogy

az egyik versenyző kisodródva kidöntött egy lámpaoszlopot, amely közvetlenül egy gáznyomás-szabályozó állomás mellett állt.

Gál Tibort, az egyik csíkszeredai gázellenőrzést, illetve gáz és fűtésszerelést végző cég vezetőjét arról kérdeztük, mi történt volna, ha az autó az oszlop helyett a gáznyomás-szabályozó állomásnak csapódik. A szakember elmondása szerint ebben az esetben az esetleges gázszivárgás miatt riasztani kellett volna a szolgáltatót, hogy minél előbb zárják el. Ennek következtében valószínűleg gáz nélkül maradtak volna a környéken élő fogyasztók egészen addig, amíg a hibát kijavítják. A gázszivárgás miatt továbbá fennállt volna a berobbanás esélye is, hiszen a szakember szerint volt már példa arra, hogy amennyiben a meghibásodott vezetékeknél nem zárták el időben a gázt, robbanás történt. Hozzátette, hogy ez nem spontán, hanem szikra vagy nyílt láng hatására történhet meg.

Fotó: Gábos Albin

Az eset kapcsán Lászlófy Botondot, az Erőss Zsolt Arénát ügykezelő Városi Sportklub (VSK) vezetőjét is megkerestük, aki elmondta: a szervezők már egy hónapja lefoglalták a vasárnapi rendezvény időpontját. Mint mondta, a végleges engedélyt a városházán adták ki, ő csak láttamozza a kérést, és megerősítette, hogy a kért időpontban szabad volt a helyszín. Lászlófy azt is elárulta, hogy a VSK-nak nem fizettek a szervezők a parkoló használatáért, hiszen közterület lévén ebben az esetben nincs bérleti díj. Hozzátette,

a lakóktól nem érkezett hozzájuk sem szóbeli, sem írásbeli panasz a rendezvény okozta zaj miatt.

A kidöntött lámpaoszloppal kapcsolatosan elmondta, a javítás az esemény szervezőit terheli, hiszen bele volt foglalva a szerződésbe, hogy bármilyen probléma esetén a szervezőké a felelősség, hogy a lehető legrövidebb időn belül rendezzék a kárt a saját költségükön.

Ezt Ritner Béla, a Richy Racing Team elnöke is megerősítette: mint érdeklődésünkre elmondta,

hétfő reggel elszállították a kidöntött oszlopot, és már folyamatban van a javítása.

Emellett az aréna parkolójának lámpáit karbantartó cég áramtalanította az érintett szakaszt, szerdára pedig a tervek szerint vissza is állítják a lámpaoszlopot. A gáznyomás-szabályozó állomás veszélyeivel kapcsolatosan az elnök kihangsúlyozta: mivel nagyon erős kerítés veszi körül, nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy egy autó kárt tudjon tenni a vezetékekben.

Fotó: Gábos Albin

A vasárnapi autós ügyességi versenyre Ritner szerint

a városházától és a rendőrségtől is engedélyt kaptak, akárcsak a korábbi alkalmakkor, hiszen számos eseményt szerveztek már az aréna parkolójába.

Hozzátette, rengeteget gondolkodtak azon, hol tudnák még megszervezni a hasonló eseményeket, egyelőre azonban nem találtak megfelelő helyszínt. A csíktaplocai gyakorlópályán a zaj miatti kifogások következtében nem szervezhetnek autós versenyeket, ott csak oktatás zajlik csendesebb járművekkel.

Az elnök arra is kitért, hogy látványos sport lévén úgy gondolták, hogy egy sportközpontban, mint az aréna, ennek bemutatására is lehetőséget kell biztosítani. Ráadásul nem hetente szervezik meg, hanem csupán háromszor egy évben, és azért esett a vasárnapra a választásuk, mert akkor szabadok a versenyzők, a kiskorú versenyzők szülei, akik elhozzák őket a helyszínre, illetve az érdeklődők is.

Ritner szerint Gyergyószentmiklóson kifejezetten kérték, hogy vasárnap szervezzék a versenyt, hogy minél többen ellátogathassanak rá. Az elnök továbbá azt is elárulta, hogy a kifogások miatt nagy valószínűséggel a következő eseményt szombaton tartják Csíkszeredában. Ezt a tervek szerint a városnapok alkalmával szervezik meg ugyanezen a helyszínen, illetve a már hagyományosnak számító, karácsonyi ünnepeket megelőző jótékonysági autós ügyességi versenyt is itt tartják majd.