Felkészítők a képességvizsgára: idén is románból kél el leginkább a segítség

Szász Cs. Emese 2019. április 08., 14:02

Román nyelvből igénylik leginkább a segítséget, ott van a legnagyobb lemaradás – derült ki azokból a felkészítőkből, amelyeket idén is Maros megye-szerte megtartanak a nyolcadikos, képességvizsgára készülő diákoknak.

Fotó: Szász Kinga

Az ingyenes felkészítők megszervezését tavaly élesztette újra az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az ötletgazda, Novák Csaba Zoltán szenátor elmondta, rájöttek, hogy a nyolcadikos tanulók elég nagy lemaradásban vannak, ezért ingyenes felkészítőkkel szerették volna segíteni őket, hogy jobban teljesítsenek a képességvizsgán. Románból, magyarból és matematikából járhattak szaktanár által tartott felkészítőkre a diákok nem csak Marosvásárhelyen, de Maros megye öt vidéki városában is.

A tavalyi sikereken felbuzdulva, idén is megszervezik a felkészítőket, az érdeklődés pedig idén még nagyobb: tavaly mintegy hetven diák jelentkezett Marosvásárhelyről, idén pedig 115.

{A}

„Legtöbben román nyelvből igénylik a segítséget, egyértelműen látszik, hogy ott van a legnagyobb lemaradás, utána a magyar, majd a matematika iránt érdeklődnek leginkább” – mutatott rá a Székelyhonnak Novák. A szenátor elmondta, a tavalyi évhez hasonlóan

a jó példát kiterjesztették a Maros megyei vidéki városokra is, így Szovátán, Erdőszentgyörgyön, Szászrégenben, Nyárádszeredában és Dicsőszentmártonban is tartanak ingyenes felkészítőket,

mindegyik helyszínen mintegy két osztálynyi, 50-60 diák jelentkezett.

A felkészítőkre szombatonként, a megbeszélt időpontban kerül sor, a másfél-egy órás alkalmakat a megyeközpontban az RMDSZ marosvásárhelyi székházában, szaktanárok felügyelete mellett tartják. A vizsgaidőszakig körülbelül 8-9 ilyen alkalomra kerítenek sort. A jövőre való tekintettel az érettségi előtt álló diákok felkészítését is tervezi az RMDSZ.