Több településnél is partvédelmi munkálatokra van szükség

Barabás Hajnal 2019. április 13., 14:00

Madéfalván és a Kászonban végeztek tavaly jelentősebb árvízvédelmi munkálatokat az Olt-folyón, illetve a Kászon-patakán. Idén újabb öt településnél szeretne további támfalerősítést, illetve mederkotrásokat végezni a Hargita megyei Olt vízügyi gondnokság.

Mélyítettek az Olt-folyó medrén, és eltávolították a part menti növényzet egy részét a madéfalvi szakaszon Fotó: Gábos Albin

Az Olt-folyó madéfalvi szakaszán tavaly év vége óta összesen 500 méteren végeztek partvédelmi munkálatokat, mederkotrást, főleg a nagy hídtól lefelé, a falu végéig tartó részen. Itt a növényzetet is el kellett távolítani a partról, mert az is jelentősen visszafogta a vízszállítási kapacitást. A munka nagy részét idén befejezték, még a kikotort föld elhordása maradt hátra, amit nemsokára szintén elvégeznek – tudtuk meg Darvas Jánostól, a Râmnicu Vâlcea-i központú Olt vízügyi gondnokság főmérnökétől.

Hozzátette, a madéfalvi iskola közelében a támfalon észleltek szivárgásokat, ezeket a meghibásodásokat a jövőben mindenképpen ki akarják javítani, és szintén szeretnék elérni, hogy a keresztfától lefelé a jobb parton megerősítsék a támfalat. Ugyanakkor elmondta, hogy többek között a Kászon-patakán is zajlott tavaly nagyobb volumenű beruházás, annak kiegészítéseként azonban még további kisebb beavatkozásokra volna szükség a teljes árvízvédelemhez, ezért a napokban bemutatott, idei évre vonatkozó javaslatcsomagjukba ezeket is belefoglalták.

Erre az évre öt Hargita megyei ponton javasoltak új beruházást 

– tudtuk meg.

„Az árvizekkor nyilvántartásba vettük a veszélyeztetett szakaszokat, és ennek alapján választottuk ki azokat a helyszíneket, ahol sürgősebb beavatkozás szükséges. Mivel kirendeltségünknek nincs külön beruházási osztálya, javaslatainkat a Râmnicu Vâlcea-i központunk szakbizottságának mutattuk be, és amennyiben ők és a minisztérium is jóváhagyja, megvalósíthatjuk ezeket a terveket” – magyarázta a főmérnök.

{A}

Ennek értelmében Csíkszentdomokoson jegyeztek veszélyeztetett szakaszokat, ott főleg partvédelmi munkákra, azaz támfalépítésre volna szükség, ugyanis az Olt-folyó vize kimosta a partot, partszakadásokat eredményezve. Csíkszentmihályon a Rákos-pataka okozott többször gondot, ezért ennél a településnél is mederszabályozásra és partvédelemre volna szükség. Kászonaltízen is, mint fentebb írtuk, a Kászon-patakánál további kisebb partvédelmi munkákat kellene elvégezni, amennyiben az illetékes hatóságok jóváhagyják. A felsorolásban Csíkmenaság következett, itt a Fiság-patakának bizonyos szakaszain lenne még tennivaló, mivel jelentős partszakadásokat figyeltek meg.

„Partvédelemre lenne itt szükség, ezenkívül három fenéklépcső kialakítását is javasoltuk, mert egy érintett részen nagyon nagy a víz esése, és a legutóbbi áradáskor az utolsó fenéklépcsőt szétrombolta a sodrás” – indokolta a beruházás szükségességét Darvas János. Szintén erre az évre tervezték a Nagy-Homoród patak partvédelmét és medermélyítését is.

Mindezen munkálatok természetvédelmi területeken kívül esnek, ezért remélhetőleg nem lesz különösebb akadálya a megvalósításoknak

– jegyezte meg a főmérnök.