Itt keresse a bárányhúson a pecsétet, ami igazolja, hogy a fogyasztás biztonságos

Bíró Blanka 2019. április 07., 18:05

Fokozottan ellenőrzik az élelmiszereket április hónapban, ugyanakkor mi is figyelmesek lehetünk, ha bárányhúst vásárolunk.

Húsvétra készülve. Érdemes figyelmesen bevásárolni. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Sikó-Barabási Sándor főállatorvos rámutatott, a piacokat, vásárokat, élelmiszerboltokat, vágóhidakat, feldolgozókat veszik górcső alá, ugyanakkor a szállítást is ellenőrzik, szúrópróbaszerűen állítanak meg élő állatot vagy élelmet szállító gépjárműveket. A húsvét előtti időszakban

elsősorban az idénytermékekre figyelnek,

így a bárányhús, tojás, tejtermék, friss zöldség és pékáru minőségét, származási helyét, a tárolás körülményeit vizsgálják. Az értékesítésre szánt bárányokat csak engedélyezett vágóhidakon lehet levágni, és minden állatnak meg kell legyen az azonosító fülszáma. Kivételes esetekben a polgármesteri hivatalok kérhetik átmenetileg berendezett vágópontok engedélyeztetését, ám ezeknek is meg kell felelniük a higiéniai előírásoknak, illetve állatorvosi felügyeletet is kell biztosítani. Kovászna megyében egyébként ritkán élnek ezzel a lehetőséggel.

A hivatalosan értékesített bárányhúson – a comb- és lapockarészen – kötelező módon állatorvosi pecsét kell szavatolja, hogy a hús eredete ismert, fogyasztása biztonságos.

A bárányt hagyományos módon csak abban az esetben lehet levágni, ha a húst szűk családi körben fogyasztják el. Háromszéken általában mintegy harmincezer bárányt vágnak le húsvétra, ez fedezi a lakossági igényeket.

{A}