Halomra ölte a birkákat a medve

Széchely István 2019. április 07., 19:38

Tizennégy juhot pusztított el, illetve sebesített meg egy medve vasárnapra virradóan Szentábrahámon. A nagyvad már korábban is garázdálkodott a településen, de az illetékes vadásztársaság akkor nem kapott kilövési engedélyt rá.

Elpusztult juhok a károsult udvarán. Vasárnapra virradó éjjel garázdálkodott a medve Szentábrahámon Fotó: Facebook

„Csináljanak már valamit, oda vagyunk kerülve, hogy elbújva végig kell nézni, hogy a juh még él, a medve tépi a húsát és eszi! Nem tudunk segíteni sem, mert ha odamegyünk, akkor minket is megöl, és még mi vagyunk a hibásak, hogy miért mentünk oda!” – ezzel a felhívással osztotta meg a medve által megölt, illetve megsebesített juhokról készült fotókat a károsult falustársa a közösségi hálón vasárnap reggel.

A medve vasárnapra virradóan három óra körül ment be a falu szélén álló portára,

összesen tizennégy birkára támadt rá, többségüket megölte, párat pedig súlyosan megsebesített

– tájékoztatott Fazakas Attila, a területen illetékes Hubertus Vadásztársaság igazgatója. A vadőrök jártak a helyszínen, elmondásuk szerint a tizennégy juhból három maradt életben – fűzte hozzá az igazgató. A kár pontos értékét a juhok piaci ára alapján állapítja meg a kárfelmérést végző bizottság.

Fotó: Facebook

Ez a medve nem először garázdálkodik a faluban, már 2017 őszén is okozott károkat – folytatta Fazakas Attila –, akkor kilövési engedélyt kértek az állatra a környezetvédelmi minisztériumtól, de a szaktárca nem hagyta jóvá a kérelmet. Gyakran azért utasítják el a kérést a minisztériumban, mert a garázdálkodó nagyvad nincs kellőképpen dokumentálva képi anyaggal, de hogyan is lehetne megörökíteni egy éjjel három órakor, váratlanul bekövetkező medvegarázdálkodást – tette fel a kérdést a szakember.

Le kellene fényképeznünk háromszor-négyszer a medvét azelőtt, hogy megöl valakit vagy valamit. Ez abszurdum

– fogalmazott Fazakas Attila, aki szerint szerencsés esetben is már csak akkor lehet megörökíteni a vadat, miután megtörtént a kár.

Fotó: Facebook

A szakminisztérium egyébként a napokban jóváhagyott egy medvekilövési engedélyt a Hubertus Vadásztársaság számára, ez viszont nem a Szentábrahámon garázdálkodó medvére vonatkozik, hanem egy Újszékely közelében élő példányra. Az ugyancsak károkat okozó egyed kilövésére még március első felében folyamodtak minisztériumi engedélyért, amit végül múlt héten kaptak meg. Nehéz azonban úgy kilőni a vadat, hogy két hetet kell várniuk a jóváhagyásra – Újszékelynél sem bukkant fel az utóbbi időben a medve, pedig figyelik a helyszínt, és a helybéliek is értesítik a vadászokat, ha medvét látnak – magyarázta a fővadász.

{A}

A vadásztársaság képviselői nemrég az erdő szélén kifeszített figyelmeztető szalaggal jelölték meg a Kőrispatak határában történt halálos medvetámadás helyszínét. Több alkalommal is jártak az erdőben, és noha már távolabbról, észrevétlenül végezték a megfigyeléseket, Fazakas Attila

továbbra is aggasztónak tartja a kétbocsos anyamedve viselkedését, ezért óva int mindenkit a helyszín megközelítésétől.

Problémaforrásnak tartja ugyanakkor azt, hogy a tavasz beköszöntével a bocsos medve elhagyja a barlang környékét, és elindul távolabbra élelmet keresni. Ezt egyébként általában a medvék által okozott károkkal kapcsolatban is érvényesnek tartja, szerinte az elkövetkezőkben „napirenden lesznek a károk”, főleg miután a szarvasmarhákat, juhokat kiköltöztetik a gazdák a legelőkre.

Fotó: Facebook