Medvetámadások után helyszíni terepszemlét tart a prefektus

Simon Virág 2019. április 06., 19:06

Két medvetámadás történt tíz nap alatt Maros megyében. A Szászrégen melletti Idecsen egy pásztorfiút sebesítette meg a nagyvad, a Görgény völgyében pedig két erdészeti szakmunkásra támadott a medve: az egyiknek a combjába harapott bele a medve, majd el akarta vonszolni, a másikat a hátán karmolta meg.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A Szászrégen melletti Idecsen egy pásztorfiút sebesítette meg a nagyvad, a Görgény völgyében pedig a fák kijelölésével foglalkozó két szakembert támadott meg a medve. Utóbbi két férfi szerdán egy erdésszel volt a terepen, és azokat a fákat jelölték meg, amelyeket az elkövetkezőkben ki kell vágni.

Az egyik férfinak a combjába harapott bele a medve, majd el akarta vonszolni, a másikat a hátán karmolta meg.

Az erdész ezúttal megúszta. Mindkét áldozat kórházi ellátásra szorult.

A történtek nyomán Mircea Dușa Maros megyei prefektus összehívta a sürgősségi eseteket felügyelő bizottságot, és többek között elrendelte, hogy több helyszínen egyeztessenek majd a szakértők a helyi polgármesterekkel, vadászokkal, erdészekkel. A prefektus tudatta, a megye több területéről jeleztek vadkárokat, és több helyen a medve garázdálkodott.

„Maros megye érintett részein a polgármesterekkel, vadászokkal és erdészekkel találkozunk, átbeszéljük, hogy mik a teendők annak érdekében, hogy a nagyvadak ne okozzanak kárt a gazdaságokban és ne veszélyeztessék az emberek életét. Elismételjük a vadásztársaságoknak, hogy milyen iratokat hogyan kell kitölteniük, ha egy medve kiemelését akarják igényelni” – hangoztatta Mircea Dușa.

{A}

Máthé Károly, az erdőőrség vadkárokkal foglalkozó szakembere, aki részt vett a prefektussal való első találkozón, a Székelyhonnak elmondta, a medvetámadások miatt – de egyébként is – szoktak hasonló kiszállásokat szervezni. Ezeken ismertetik azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni, ha egy nagyvad veszélyezteti a települést. Mint elmondta, fontos tudnivaló, hogy a polgármesteri hivataloknak szerződést kell kötniük a vadásztársaságokkal, másképp utóbbiak nem tudnak beavatkozni egy-egy vadtámadás esetén, nem használhatnak fegyvert egy adott településen.

Az erdőőrség szakemberétől megtudtuk, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest az év első három hónapjában nem nőtt jelentősen a vadkárok száma. Idén is

ötvennél több juhot és harminc kecskét pusztítottak el a vadállatok,

főként medve, de farkas is garázdálkodott a Maros megyei gazdaságokban.

A prefektus által elrendelt találkozókat az elkövetkező héten Szászrégenben, Ratosnyán, Nyárádszeredában, Segesváron és Radnóton szervezik meg.