Versünnep-elődöntő Csíkszeredában: lelket adni a magyar költeményeknek

Barabás Hajnal 2019. április 06., 18:38

Minden versenyző továbbjutott a magyarországi Versünnep Fesztivál döntőjébe az erdélyi elődöntőből, amelyet pénteken este tartottak Csíkszeredában. A résztvevők két kategóriába neveztek be, szavalással és megzenésített versekkel készültek a megmérettetésre.

A résztvevők Fotó: Barabás Hajnal

A csíkszeredai művelődési házban tartották a magyarországi Versünnep Fesztivál erdélyi elődöntőjét pénteken este. „A versmondás olyan egyszemélyes színház, és az előadó művészetnek talán a legkomplexebb formája, amit csak egy teljes vértezettel felszerelt művész tud mesterfokon végezni” – mondta az esemény megnyitóján Kolti Helga színművész, a zsűri elnöke, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnöke. Tőle tudjuk, hogy a Versünnep Fesztivált 2005 óta szervezik meg rendszeresen Magyarországon, ezúttal a tizennegyedik kiadását tartják, az elődöntőket pedig határon túlon, szerte a Kárpát-medencében is megszervezték.

Az erdélyi elődöntőre nyolcan neveztek be. A megzenésített versek kategóriájában a Borvilág és a Mozsikácska – többnyire ugyanazon személyekből álló – zenekarok Sepsiszentgyörgyről, valamint a Bertóti Johanna és Páll András duó Kolozsvárról mutatta meg művészi tudását, továbbá Göllner Boróka színművészhallgató Marosvásárhelyről, illetve Puskás László színész Csíkszeredából varázsolta el a nézőket szavalatával.

{A}

A versenyt követően Boldizsár Szabolcs fuvolaművésznek, az est meghívott vendégművészének fuvolajátékát hallgathatták meg a jelenlévők. Előadása után megszületett a zsűri döntése, amely szerint

minden versenyző továbbjutott a budapesti döntőbe.

A Versünnep Fesztivál döntőjét április 14-én tartják a budapesti Nemzeti Színházban. Idén a 90 éve született Kányádi Sándorra, a 40 éve elhunyt Örkény Istvánra, a 70 éve született Nagy Gáspárra, a 170 éve elhunyt Petőfi Sándorra és Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek.