Még mindig kritikus a biciklis tömeg

Szász Cs. Emese 2019. április 05., 14:38

Bár egyre több a kerékpáros, a biciklizés körülményei cseppet sem javulnak Marosvásárhelyen, ahol már évek óta a Critical Mass elnevezésű felvonulással jelzik, hogy egyáltalán nem barátságos a városi közlekedés egy kerékpáros számára.

A biciklisek egyre többen vannak, a körülményeik azonban nem javulnak Fotó: Haáz Vince

A Critical Mass (kritikus tömeg) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban. 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak. Eredetileg a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba.

{A}

Nálunk azonban egy évben kétszer szoktak kerékpáros felvonulást szervezni, áprilisban a Föld napja és szeptemberben az európai autómentes nap apropóján.

Gyakori, hogy útkereszteződésekben vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére. A tavaszi figyelemfelhívó akció ezúttal április 7-én, vasárnap lesz Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány, a Pro Biciclo Urbo és a Creactivity egyesület szervezésében.

Fotó: Haáz Vince

Amint Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezetője a Székelyhonnak elmondta, Marosvásárhelyen a Critical Mass nem működhet szervezetlenül, rendőri felvezetés nélkül, ahogy azt eredetileg kitalálták, mert már nagyra nőtt a rendezvény.

Eredetileg a Critical Mass folyamán a biciklisek csak elkezdenek csoportosan menni, miközben akadályozzák a forgalmat, hogy felhívják magukra figyelmet. Ez működhet 40-50, még száz kerékpárossal is, de mi a tavaly hétszázan bicikliztünk, az már nem mehet szervezés, rendőri felvezetés nélkül

– mondta Gál Sándor hozzátéve, hogy amióta elkezdték szervezni ezeket a felvonulásokat, a cél mindig ugyanaz:

felhívni a figyelmet, hogy nincsenek bicikliutak Marosvásárhelyen, a bicikliseknek pedig nincs könnyű dolguk a forgalomban így.

„Sok éve szervezzük, a helyzet pedig nemhogy javult volna, csak rosszabb lett, mert azért a biciklisek is többen lettek. Most már a járdán is kerékpároznak sokan, így az autósokkal és a gyalogosokkal is van konfliktusuk” – magyarázta a Critical Mass szervezője.

Fotó: Haáz Vince

A vasárnapi Critical Mass legnagyobb újdonsága, hogy a szokásoktól eltérően nem délután, hanem délelőtt kezdődik: 10 órára várják a 14 éven felüli kerékpárosokat a Győzelem térre, ahonnan 10.30-kor indulnak el, az 1918. december 1. sugárút érintésével végighaladnak a Pandúrok sugárúton és a Dózsa György úton, majd visszatérnek a Győzelem térre. Az útvonal hossza körülbelül 5 kilométer. A 14 éven aluliak 11.15-kor feliratkozhatnak a Kreativitás a forgalomban elnevezésű rendezvényre, majd 12.45-től ők is felvonulnak, 13 órától pedig tombolasorsoláson vehetnek részt. A felvonulást azért is szervezték délelőtt, mert nagyobb figyelmet szeretnének szentelni a Tekerj egy jó célért! elnevezésű akcióra, amelyen szintén 14 éven felüliek vehetnek részt, a beiratkozási díjjal pedig

támogathatják a Mentsétek meg a gyermekeket! alapítványt, amely egy koraszülött kórtermet szeretne felszerelni a marosvásárhelyi régi szülészeten.

Gál Sándor szerint azonban szinte egész nap a kerékpározásról szól majd a lezárt főtéren, ahol különböző programok várják a kicsiket és nagyokat, például egy hullámos, úgynevezett pumpapályán is tekerhetnek.