Ügyfeleknek fenntartott parkolóhely – de jogosan?

Kovács Attila 2019. április 06., 12:22

Helyenként „Foglalt” feliratú táblák, esetleg ládák vagy más tárgyak jelzik a cégszékhelyek, üzletek előtti parkolókban, hogy ott kívülállók számára nincs hely. Ha ez a területfoglalás nem szerződés alapján történik, jogtalan lépésnek minősül.

Jól jön a tábla, pedig nem szabályos. Egy ilyen eszközzel jogtalan előnyhöz jut annak használója Fotó: Gábos Albin

Parkolóhelyek hiánya, szűk, zsúfolt utcák, áruellátás szempontjából kedvezőtlen adottságú, hátsó udvarral, parkolóval, beállóval nem rendelkező üzlethelyiségek – ezek mind olyan tényezők, amelyek nemcsak forgalmi dugókat, de olyan kényszerhelyzeteket is eredményeznek, amikor a megközelítés, az áruszállítás lehetőségének biztosítása miatt kell helyet szorítani különböző gépjárműveknek.

Ilyenkor a közterület foglalásának legkézenfekvőbb módja, ha különböző táblákkal, illetve tárgyak elhelyezésével egy-egy vállalkozás jogot formál néhány, a székhelye, üzlete közelében lévő parkolóhelyre. Lehet azonban bármennyire ízléses és hivatalosnak tűnő a „Foglalt” feliratú tábla vagy másfajta jelzés,

ha a cégnek nincs engedélye a parkolóhelyek kizárólagos használatára, ez a lépés önkényes területfoglalásnak minősül, és mint ilyen, nem jogszerű.

Főként a városok nem mostani gépjárműforgalomra tervezett központi övezeteiben számítanak értékesnek egy-egy cégszékhely, vendéglátóhely vagy üzlet előtti parkolóhelyek. Ezért a vállalkozások igyekeznek helyet biztosítani maguknak, ha van rá mód, törvényes keretek között.

Sepsiszentgyörgyön a fizetéses parkolókkal rendelkező utcákban található közintézmények, szállodák, kereskedelmi egységek, előadótermek, sportlétesítmények, pénzintézetek kizárólagos jogot szerezhetnek parkolóhelyek használatára a helyi önkormányzat 2017-ből származó 4-es számú határozatának megfelelően, előzetes kérés, majd polgármesteri rendelet alapján. Ehhez be kell fizetniük a megállapított illetéket, a használati jogot pedig legkevesebb egy hónapra, legtöbb egy évre igényelhetik. A határozat kitér arra is, hogy az így

használatba adott parkolóhelyek aránya nem haladhatja meg az adott utcában, körzetben lévő összes parkolóhely 15 százalékát.

A használati jogot szerzett jogi személyek így le is zárhatják a lefoglalt helyeket – tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől. Ugyanez a határozat rendelkezik arról is, hogy a fizetéses parkolóhelyek jogtalan lezárása kihágásnak minősül, és az elkövető 100-tól 200 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Közterület foglalása nem fizetéses parkolóban csak a polgármesteri hivatal engedélyével történhet, a megfelelő illeték befizetése esetén, a jogtalan foglalás szintén pénzbírságot von maga után.

A helyi rendőrség hatásköre

Székelyudvarhelyen is előfordul közterület-foglalás a parkolókban, itt viszont a kizárólagos használat lehetőségét nem biztosítja a helyi önkormányzat. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője ismertette, több intézmény, üzlet, vendéglátóipari egység előtt lehet látni, hogy fenntartott parkolóhelyeket jeleznek táblákkal, ládákkal és egyéb eszközökkel.

{A}

„A parkolóhelyek ilyen jellegű kisajátítása önkényes területfoglalásnak számít. Amennyiben bárki ilyet észlel, vagy a tulajdonos felszólítja, hogy nem használhatja az adott parkolóhelyet, mert az az ő vendégeinek vagy ügyfeleinek van fenntartva, akkor értesítheti a helyi rendőrséget a 0266–210210-es telefonszámon” – hívta fel a figyelmet a szóvivő. Mint megtudtuk, a közterületi parkolók használatát illetően egyetlen kivétel van a városban:

a polgármesteri hivatal a városháza épülete előtt fenntart öt parkolóhelyet

saját autói, illetve a küldöttségek gépjárművei számára.

Jogszerűtlen lépések

Csíkszeredában is tapasztalható, hogy üzletek előtt táblákkal jelzik, az illető vállalkozás jogot tart néhány parkolóhely kizárólagos használatára. Füleki Zoltán alpolgármester kérdésünkre elmondta, ezek a foglalások jogszerűtlenek, mivel a város ilyen parkolóhelybérlési lehetőséget nem biztosít a jogi személyeknek.

Korábban, még néhány évvel ezelőtt is biztosította a polgármesteri hivatal a fizetéses parkolási rendszer keretében a vállalkozásoknak azt a lehetőséget, hogy parkolóhelyek használatára kizárólagos jogot szerezzenek, egy hely után havi 310 lejes foglalási díj kifizetését írták elő. Ám amióta a fizetéses parkolási rendszer szabályzatát felfüggesztették, és később érvényét vesztette, ez a lehetőség már nem áll rendelkezésre.

Az alpolgármester szerint helyet foglalni csak saját tulajdonú, illetve haszonbérbe vett területeken lehet, parkolóhelyeket viszont nem adnak haszonbérbe. A polgármesteri hivatal csak a Városi Művelődési Ház, illetve a Szakszervezetek Művelődési Háza mögötti parkolókban teszi lehetővé ideiglenesen helyek fenntartását különböző – előadásokhoz szükséges díszleteket, színpadi kellékeket, berendezéseket szállító – gépjárművek számára, amikor a szállítmányt kell le- vagy felpakolni.