Több ezren érvényes iratok nélkül

Simon Virág 2019. április 06., 15:07

Érvényes a személyazonossági igazolványunk? – ezt a kérdést legtöbben nagyon ritkán szokták feltenni. Ha nem kell külföldre utazniuk, akkor elképzelhető, hogy évekig nem nézik meg, mikor jár le a dokumentum érvényessége.

Régi és új személyi igazolványok. Sokan elfelejtették vagy szükségtelennek tartották kicserélni Fotó: Veres Nándor

Nem lehet kiutazni az országból, nem lehet szavazni sem, ha lejárt a személyazonossági igazolványunk. Azt, hogy meddig érvényes a dokumentum, a tulajdonosnak kell ellenőriznie, hiszen a nyilvántartó hivatalok nem küldenek értesítést erről.

Több ezren elmulasztják kicserélni a személyit

Maros megyében 23 383 olyan személyt tartanak nyilván, aki elmulasztotta elkészíttetni vagy kicseréltetni személyazonossági igazolványát – tudtuk meg Codruța Savától, a megyei személynyilvántartó igazgatóság vezetőjétől. Közülük 5634-en 14. életévüket betöltött fiatalok, akiknek először kell igényelniük az igazoló iratot.

A törvény értelmében a román állampolgároknak a 14. életévük betöltése utáni 15. napon igényelniük kell a személyazonossági igazolvány kibocsátását.

Megyeszinten 17 747 személynek lejárt az igazoló irata, és nem újította azt meg, holott a törvény értelmében kötelessége lett volna. A megújítást 180 nappal a határidő lejárta előtt lehet kérni, de legalább 15 nappal korábban. A személyazonossági igazolvány ellenértéke mindkét esetben 7 lej.

Azok, akik nem cserélik ki lejárt iratukat, vagy gyermeküknek nem készíttetnek 14 éves kora után személyit, 40 és 80 lej közötti pénzbírságra számíthatnak.

{A}

Csalókák az adatok

A Hargita megyei személynyilvántartó hivatal adatai szerint jelenleg 14 451 személynek nincs érvényes személyazonossági igazolványa. Simon Mihály, a hivatal vezetője azonban felhívta a figyelmünket arra, hogy a számok csalókák. Vannak olyanok, akik a nyolcvanas évek végén kiszöktek a zöldhatáron külföldre, vagy már a '90-es évek elején elhagyták az országot, és soha nem jöttek vissza, illetve csak nagy ritkán rokonlátogatóba. Nekik több tíz éve lejárt a személyijük, és még mindig nyilvántartják őket, holott elképzelhető, hogy már nincs szükségük a román személyazonossági igazolványra. Simon Mihály elmondta, a nyilvántartásuk szerint Hargita megyében 2742 fiatal nem igényelte 14. életéve betöltése után az igazoló iratot.

Hargita megyében a nyilvántartások szerint 11 709 személynek nincs érvényes személyazonossági igazolványa, közülük 10 858 személy több éve elmulasztotta megújítani azt, tavaly például 851 személynek kellett volna jelentkeznie a cserére.

Bár a törvény lehetővé teszi, hogy az időben nem jelentkezőket pénzbírsággal sújtsák, ezzel a lehetőséggel nem szoktak élni, hiszen alapvetően az a fontos számukra, hogy pontos nyilvántartásuk legyen a lakosságról, nem pedig az, hogy növeljék jövedelmüket. Az igazgató ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy

április elsejétől Csíkszeredában előjegyzés szükséges a személyazonossági igazolványok igényléséhez.

Online is lehet előjegyzést kérni az elojegyzes.szereda.ro oldalon, vagy telefonon 0748-037 832-es számon.